PUBLICITAT

L’habitatge suposa un 40% dels expedients del raonador el 2019

Dels 378 expedients que va tramitar aquesta institució 151 corresponen a aquest àmbit

Per El Periòdic

L’habitatge va ser durant el 2019 la principal temàtica que va generar més expedients tramitats pel Raonador del Ciutadà durant el 2019. Concretament va ascendir a 151 del total de 378 que va tramitar la institució al llarg de l’esmentat any. En segon lloc, cal esmentar els 69 expedients que feien referència a qüestions socials, com ara les pensions i la CASS (33); els tràmits socials (33); infants i joventut, amb un total de quatre, i discapacitats, amb un. Altres 60 expedients van estar relacionats amb l’administració general. Concretament, 53 amb l’administració general; cinc amb la contaminació acústica i la higiene; un amb institucions penitenciàries i un altre amb la seguretat viària. El sector de la justícia va generar 28 expedients per part del raonador (onze dels quals relacionats amb el saig). Cal destacar que dels 378 expedients tramitats, 329 han estat resolts. Dels 378 expedients, 101 van ser tractats com a expedients formals escrits, i se’n van resoldre un total de 41, dels quals 24 a favor de l’administració i 17 al demandant. A més, 49 expedients es troben en tràmit i 11 no van ser admesos.
A causa de l’alarma social generada al voltant de l’augment del preu dels lloguers, la institució afirma que ha donat continuïtat a la dinàmica d’investigació d’ofici que ja realitzaven en anys anteriors. També adverteix que  s’ha detectat durant aquest període una pràctica realitzada per alguns propietaris o gestors immobiliaris, que no podien pujar les rendes de lloguers i ho han repercutit en el cobrament exagerat i sense justificació dels consums de serveis, com l’aigua o la calefacció, fins i tot intentant regularitzar consums de fa vuit anys sense cap justificació. També s’esposa que es va tramitar un expedient informatiu després de nombroses queixes rebudes per a la institució quant a l’augment desmesurat efectuat en aparthotels i pensions del Principat. Una habitació de 7 metre quadrats amb un import inicial de 350,00 euros al mes, podia arribar en qüestió de pocs mesos a tindre un cost de 450 euros mensuals. Amb l’arribada dels temporers aquestes habitacions podien arribar a llogar-se per 300 euros per persona mensual amb la possibilitat de conviure fins a tres inquilins. 
Pel que far al sector social el Raonador del Ciutadà deixa constància de les dificultats que s’han presentat en el Ministeri d’Afers Socials, Joventut i Habitatge en referència a les ajudes socials aprovades i que no han arribat a ser percebudes o amb un retard considerable, pels ciutadans que ho han sol·licitat. També s’afirma que el Departament ha trobat dificultats per poder gestionar totes les demandes, atesos els pocs efectius existents en treballadors socials, havent-hi comprovat la decidida voluntat del Ministeri d’ampliar els recursos, tant de personal, com de material. En aquest sentin, s’esmenta la possibilitat d’estudiar mesures addicionals per tal que les necessitats bàsiques que els ciutadans amb les sol·licituds acceptades puguin ser ateses amb la major brevetat possible. Per salvaguardar els seus drets i pal·liar les situacions d’urgència econòmica que se’ls puguin presentar, s’afirma.
En referència a la infància i joventut el raonador considera que, el país s’ha dotat de mecanismes prou eficients per fer un seguiment ràpid de possibles situacions de fragilitat o vulnerabilitat. I també vol remarcar l’especial interès en referència als infants i adolescents amb trastorns de comportament i que es troben en risc per una possible addició provocant conductes disruptives.
En referència al tema sanitari l’informe vol deixar en relleu alguns problemes reiteratius en el decurs dels anys referent a la Caixa Andorra de Seguretat Social. En concret recalcar els casos en què un ciutadà   de fins  aquell moment es trobar de baixa per malaltia , després d’uncontrol mèdic efectuat pels metges de la CASS rebien un comunicat informant-los que la seva malaltia havia estat consolidada o en curs de consolidació. Molt afectats veuen com a única sortida un procés judicial que no queda a l’abast de tots els ciutadans , es recorda. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT