PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Uns tràmits administratius ajornen l’arribada de les vacunes al país

Benazet informa d’un brot a la residència l’Albó amb sis usuaris i dos professionals afectats

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, instants abans de començar la compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, instants abans de començar la compareixença. | SFGA / CESTEVE

L

L’inici de la vacunació contra el coronavirus haurà d’esperar uns dies. Malgrat tenir tota la logística llesta pel trasllat avui mateix de les 2.000 dosis de Madrid al Principat, uns darrers tràmits administratius i jurídics per part de la farmacèutica Pfizer han impossibilitat que s’efectuï la sortida de les dosis. Per aquest motiu, s’endarrereix uns dies, i sense data prevista, l’inici de la vacunació. 

Tal com va destacar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, tant l’Executiu andorrà com el Govern espanyol –a qui va reiterar l’agraïment, i en especial al titular de Salut, Salvador Illa–, han signat degudament els convenis i documents corresponents, així que l’ajornament respon únicament a una qüestió burocràtica de Pfizer que el ministre confia que es resolgui en pocs dies. «No cal valorar el retard, sinó que la quantitat de dosis que arribaran seran suficients per vacunar una franja molt sensible de la població», va sentenciar. I, un cop arribi el vaccí, la intenció és començar a administrar-lo de seguida, arrencant al Cedre però de forma pràcticament simultània a Clara Rabassa. La resta de centres, hauran d’esperar que es resolguin els brots actius.

Precisament ahir, el ministre va confirmar la detecció d’un nou brot en un altre centre sociosanitari del país, en aquest cas a la residència de l’Albó, si bé fins aleshores havia afectat menys persones. Concretament, s’havia comprovat la positivitat de sis residents i dos treballadors. En aquest sentit, el ministre de Salut va exposar que, tal com s’ha fet amb la resta d’equipaments que s’han vist afectats per casos de la Covid-19, s’ha engegat una investigació «de caràcter constructiu» per determinar les causes i origen del brot, i poder així millorar-ne la seguretat, si bé va puntualitzar que «malgrat que es compleixin totes les mesures, sempre ens pot aparèixer un gran contagiador que generi diverses infeccions en pocs dies».

En relació amb el brot de la clínica geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar, Benazet també va puntualitzar que la xifra de treballadors afectats havia augmentat amb quatre nous positius, elevant a 13 els contagiats, que afegits als 31 residents situa el total d’infectats pel brot al centre en 43 persones.

El Cedre, al límit  

Els darrers ingressos a la planta Covid del Cedre han comportat que el dispositiu es trobi «al límit» de la seva capacitat. I és que, tal com va exposar Benazet, els pacients que ahir es recuperaven en aquestes instal·lacions era un total de 24, fent que només quedi un llit disponible. «Si la capacitat se sobrepassés, els residents anirien a l’hospital» va assegurar el ministre, apuntant que allà hi ha més capacitat, i a més és ampliable. En qualsevol cas, Benazet també va explicar que està previst que uns cinc o sis pacients procedents de Salita rebin l’alta aquest cap de setmana i es rebaixi la pressió al dispositiu. Encara pel que fa als ingressats en aquesta àrea, el titular de Salut va informar que un resident de l’Albó i dos més de Sant Vicenç d’Enclar hi havien estat traslladats, completant aquest total de 24 persones.

Menys pressió a l’hospital 

Pel que fa a les dades epidemiològiques, el ministre va compartir que s’havien confirmat 38 positius nous, elevant el total d’infectats a Andorra en les 8.489 persones –7.632 corresponents a la segona onada–. Aquest fre en els casos per dia havia comportat un petit descens en 14 infectats els actius, que ahir sumaven 681 casos. La millor notícia de la jornada va ser la davallada de la incidència a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell gràcies a les quatre altes registrades, deixant el total d’ingressats en 23 persones: 18 a planta d’hospitalització i cinc més a l’UCI –que també havia disminuït en un pacient–, dels quals tres requerien ventilació mecànica.
Per cloure l’actualització sanitària, el total de defuncions fins a la data era de 84; i les altes sumaven 7.724 persones, de les quals 6.920 corresponents a la segona onada.

Finalment, el ministre va reiterar a les persones que haguessin estat fora del país durant les festes nadalenques, o que tinguin sospita d’haver estat en risc de contagi, que es facin una prova diagnòstica. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT