PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els allotjaments turístics volen més implicació per part del Govern

Asseguren que els ERTOs s’han encarit i posen en perill la subsistència dels negocis

Per Lídia López

L'avinguda de Meritxell, fa uns dies.
L'avinguda de Meritxell, fa uns dies. | El Periòdic

Els representants del sector dels allotjaments turístics estan molestos amb el Govern pel fet que no se’ls consideri un sector directament afectat per la pandèmia del coronavirus. Per això, creuen que la tercera llei òmnibus que va entrar en funcionament amb l’arribada del 2021, sumada al context actual, els deixa en una situació encara més complicada que abans.

«Si al desembre assumíem la part salarial d’un 25%, i ara és entre el 35 i el 40%, serà complicat sobreviure», va assegurar el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, que també va destacar que «no cal ser enginyer per veure certes coses: si ingresso zero i em treuen 25, el resultat és menys 25; i si ingresso zero i em treuen 40, doncs abans morirem». «Sempre ens parlen de la corresponsabilitat, però jo no la veig per enlloc. De fet, cada cop va més sufragada pels empresaris que no pas pel Govern», va sentenciar. En una línia similar, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, va destacar que «la situació és preocupant i la nova llei ens perjudica», a la vegada que va criticar que el sector només pugui acollir-se als ERTOs i no a la «resta de beneficis previstos per la llei». A més, també va compartir que els associats se senten ignorats perquè «demanem reunions i ningú ens contesta ni ens dona una resposta; vam tenir una trobada amb Èric Bartolomé fa un mes i tampoc hem tingut feedback».

Unes reunions que la presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, sí que va reconèixer haver tingut amb el Ministeri de Turisme, tant amb la ministra Verònica Canals com amb el director Sergi Nadal, destacant que «sempre ens han deixat la porta oberta». Tanmateix, Canut reclama una trobada amb el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, pel fet que és el departament que regula els ajuts econòmics, assegurant que no tenir aquesta possibilitat de comunicació «ens entri angoixa cada cop que hem de fer tràmits» pel fet que «segons l’Administració, no som un sector afectat i sentim que ens poden tancar l’accés als ajuts». «Estem molestos amb el Govern perquè no ens ha considerat mai un sector directament afectat», va puntualitzar. D’altra banda, també pel que fa a les sol·licituds d’ERTOs, Canut va assegurar que «cada vegada hi ha més exigències», i va tornar a reclamar més control del sistema per no «castigar» als que van obrir a l’estiu i no «permetre abusos» que facin pagar a «justos per pecadors».

Per tot plegat, els tres representants dels allotjaments van coincidir en trobar el futur pròxim com a «molt complicat». «Que just en aquest moment, que tenim les fronteres tancades i no podem treballar, et caigui aquesta llei –tercera llei òmnibus– a sobre, només farà que passem d’una crisi que és sanitària i econòmica, a tenir també una crisi social, que podíem preveure per d’aquí uns mesos, però que finalment arribi ja al gener», va augurar el director de l’UHA.

Així mateix, des del sector de la restauració, i més concretament des de la Unió de Bars, Francesc Medina també va reclamar més comunicació per part de l’Executiu, apuntant que «vam tenir la reunió al desembre, però sembla que amb pandèmia o sense, per Nadal s’ha d’aturar tot i tornar al gener». En aquest sentit, va considerar que el Govern ha de passar a l’acció de forma més contundent i «si cal estar 20 dies a casa per controlar-ho tot, fer-ho», ja que, ara mateix, «tenim la sensació que s’estan apagant incendis constantment en lloc d’agafar el bou per les banyes». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT