PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els allotjaments turístics alerten de pèrdues de llocs de treball

Alguns empresaris del sector ja veuen perillar la temporada d’hivern pel context epidemiològic

Per Lídia López

L’hotel A Casa Canut té un cartell a la porta de la recepció que indica que resta tancat.
L’hotel A Casa Canut té un cartell a la porta de la recepció que indica que resta tancat. | El Periòdic

La pèssima perspectiva que actualment pateix el sector dels allotjaments turístics fa que, per primera vegada, les associacions que agrupen els empresaris parlin d’acomiadaments. I és que, als mesos d’escassa activitat, se li suma l’anunci de tancament català per unes males dades epidemiològiques. Una situació que també es dona a França, i podria comportar una decisió similar els dies vinents.

«La situació no es presenta massa bé», va lamentar la presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, per «la dependència que ara tenim dels països veïns i que per la seva situació sanitària, malgrat les restriccions, sempre estan bastant saturats». Per aquest motiu, Canut va mencionar la possibilitat que alguns empresaris no puguin mantenir l’«esgotament psicològic» i, davant d’una tresoreria complicada, decideixin liquidar els seus negocis. «Els establiments que treballem tot l’any, si podem, obrirem tan aviat com ens deixin, però el que són de temporada, si no poden treballar a l’hivern, no sé com podran mantenir les plantilles fixes», va destacar la presidenta d’AHA, que també va afegir que «hem de ser realistes, i tot i que no volíem dir certes coses, penso que es pot donar el cas que per algun hoteler, tancar sigui la millor de les opcions».

En una línia similar, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, va assegurar que seria «un desastre total» no poder treballar els mesos de neu, fent referència al fet que «cada cop veiem més possible no tenir una temporada d’hivern» i preveient que es mantindran restriccions que impediran l’arribada del turisme més enllà d’aquests 10 dies anunciats per la Generalitat. «Firmaria ara mateix que fossin només 10 dies perquè fa pinta que serà més», va dir per la seva banda el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, que va coincidir en veure «una perspectiva fotuda». Així mateix, els hotelers més pessimistes d’Autèntics també veien perillar la temporada d’hivern d’enguany. Una temporada que, tal com va avançar el president d’Ski Andorra, Francesc Camp, a ATV, no podrà obrir les pistes als turistes fins com a mínim el 30 de gener.

Per tot plegat, Canut va compartir que «tenim la sensació que els països veïns s’han oblidat d’Andorra i de forma unilateral tanquen la frontera i ens aïllen», generant-los «impotència» i un sentiment «d’estar venuts». «No sabem si és que el Govern no té prou força per defensar la frontera, però està clar que tot això ens afecta molt directament», va assegurar. 

Perspectiva pessimista també a la restauració

Tot i no dependre del turisme i treballar bé amb el consum intern, el portaveu de la Unió de Bars, Francesc medina, va assegurar que l’anunci de Catalunya «és un gerro d’aigua freda», en un moment on les mesures vigents també afecten la normalitat del servei de la restauració i els bars a Andorra. Així mateix, tot i exposar que tradicionalment, les festes de Nadal són períodes on alguns establiments descansen, enguany es pot donar el cas que alguns empresaris ja no puguin tornar a obrir perquè «la situació és crítica». «Nosaltres no tenim la Covid, però estem igualment a l’UCI», va lamentar Medina. I en relació amb la temporada d’hivern, va apuntar que «la situació no és comparable ni tan sols al pitjor dels darrers anys».

PUBLICITAT
PUBLICITAT