PUBLICITAT

Els metges aposten pel consens amb la CASS malgrat la manca informativa

  • El Col·legi es mostra disposat a aprovar el conveni denunciat però reclama «no fer de secretaris» de la parapública
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Touceda i González mostren els seus punts de vista sobre la relació amb la CASS, a la seu del col·legi Foto:TONY LARA

El Col·legi de Metges està disposat a arribar a un consens amb la Caixa Andorrana de la Seguretat Social per tal d'aprovar un nou conveni de gestió. La parapública, tal com va anunciar aquest rotatiu la setmana passada, ha denunciat el conveni per tal d'introduir-hi modificacions i adaptar--lo a la situació de contenció dels recursos motivada per l'esgotament dels fons de la CASS.

El president del col·lectiu que reuneix als metges del país, Manel González, va manifestar que el col·legi «està obert a qualsevol proposta sempre i quan no es rebaixi la qualitat i s'empitjori el tractament als pacients». Malgrat aquest posicionament, va lamentar que a dia d'avui, i a falta de poc més d'un mes perquè expiri el conveni (el 31 de gener) encara no han rebut cap proposta al respecte. Segons González, «a l'última reunió mantinguda ens van informar que volien canviar-lo, però encara no ens han informat dels canvis que volen fer i seguim a l'espera». De fet, el col·lectiu no confia en rebre un text alternatiu fins pocs dies abans d'expirar el conveni, una situació que lamenten.

Amb tot, González va assegurar que la situació de denúncia que ha plantejat la CASS «no és excepcional» i que s'ha produït sempre els darrers anys, en casos des de la parapública i en casos des del propi col·legi. A més, el representant dels metges va assegurar que en cas que aquest any la CASS no l'hagués denunciat ho haurien fet ells mateixos. El col·lectiu considera que s'han de revisar algunes tarifes i aspectes relacionats amb la confidencialitat de les dades als pacients i dades administratives.

Una de les principals preocupacions del Col·legi de Metges i que sí que faria tirar enrere al col·lectiu a l'hora de signar el conveni seria que la nova proposta de la CASS augmentés el nombre de tràmits i de gestions que han de realitzar els metges. González va exposar que «el metge ha de visitar malalts i tractar malalts; està clar que ha de donar d'informació a la CASS, però el que no pot fer és de secretària de la CASS». El secretari del col·legi, Josep Anton Touceda, va compartir l'opinió exposada pel seu president: «nosaltres no som administratius».

Queixes per la postura del ministeri / La queixa per la manca d'informació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social és compartida també pel que fa al tracte rebut pel part del ministeri de Salut, Benestar i Treball. Segons el Col·legi de Metges, el ministeri no ha facilitat aspectes reclamats pel col·lectiu els últims mesos, com és el cas del Pla de Viabilitat del sistema de salut o la despesa que genera cada col·lectiu mèdic. Segons va informar González, en les darreres dues reunions amb el ministeri, així com durant la Taula per a la sostenibilitat del sistema sanitari, van reclamar aquestes dades sense resposta, «si tota la taula depèn de l'estudi i ningú el coneix com es pot treballar?», va exposar el representant dels metges.

El Col·legi assegura que no pot col·laborar en el treball per optimitzar els recursos si no disposa d'informació sobre l'enfoc i sobre els números d'ingressos i despeses. «Nosaltres ja els hem avisat que arribarem a la propera reunió i no tindrem les dades» va lamentar González, que va afegir que «per col·laborar has de tenir números; això sí, la CASS els té tots».

Tot i no disposar dels números, els metges són conscients que la situació de la CASS és complicada i que l'esgotament dels fons és pròxim. Touceda, però, va exposar que la situació és la que estan vivint la majoria dels països veïns. El secretari del col·legi va opinar que els sistemes sanitaris públics «són deficitaris per naturalesa i ho hem de tenir clar, el que s'ha de treballar és per no fer créixer exponencialment el dèficit». Touceda va demanar també prudència en les mesures a aplicar «perquè hi ha alguns canvis que pot semblar que representarien molta reducció de la despesa i després no és així».

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT