PUBLICITAT

Les estacions d’esquí obrenel dia 2 només per a nacionals i residents

Segons la situació sanitària, el 9 de gener obriran pels turistes

Per Irene Mas Fàbrega

L’avinguda Carlemany poc concorreguda el migdia del 31 de desembre del 2020.
L’avinguda Carlemany poc concorreguda el migdia del 31 de desembre del 2020. | El Periòdic

El cap de Govern, Xavier Espot, va informar que l’Executiu i Ski Andorra han acordat obrir les pistes d’esquí per a nacionals i residents a partir del dia 2: «Nosaltres ja vam traslladar a França la voluntat de fer una obertura progressiva, limitada i condicionada a partir del 2 de gener en funció de les dades epidemiològiques tan nostres com dels països veïns i en funció de quina fos la situació del mercat». En aquest sentit, Espot va apuntar que «això és una bona notícia perquè permetrà ampliar les activitats de lleure a la ciutadania andorrana». 

A banda d’això, el cap de Govern va anunciar que la voluntat del Govern i de l’entitat Ski Andorra és mantenir les pistes obertes des del dia esmentat fins al 9 de gener tan sols per l’activitat nacional, però que la data «no és un horitzó ferm i taxatiu» per a l’entrada i la permissivitat d’esquiar a territori andorrà dels turistes: «Des d’ara i fins llavors, ens tornarem a trobar, considerarem la situació sanitària aquí i als països veïns i decidirem. Volem obrir les estacions d’esquí, però no ho volem fer de forma irreflexiva o irresponsable. Ara treballem en aquest horitzó. Si les coses no van bé, s’haurà de prorrogar. No som una bombolla, no vivim al marge del món i Andorra depèn, molt, dels països veïns i del turisme de neu». En la mateixa línia, va apuntar que en relació amb la futura permissivitat de moviment entre territoris veïns, cal tenir cura i intentar contenir la situació epidemiològica del Principat: «És important que la nostra situació epidemiològica sigui convenient perquè vingui encara més turisme». 

En relació amb l’anunci de la possible entrada de turistes al país amb la finalitat d’esquiar, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), va opinar que «fa molt temps que tot es basa en fixar dates, també ens van dir que a partir del 21 de desembre podrien entrar turistes per les dues fronteres i no ha estat el cas. Veiem una situació molt incerta». Per altra banda, l’AHA, la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) i l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) van emetre un comunicat conjunt expressant «la indignació i el malestar del sector sobre la decisió presa pel Govern d’Andorra de no reconèixer que la nostra activitat principal està directament afectada i restringida per les mesures adoptades per les autoritats dels països veïns que limiten l’arribada de turistes i sense una data aproximada de millora».

Discurs de cap d’any

El discurs del cap de Govern es va basar en el canvi de rumb de la política del 2020 a causa de la incidència de la pandèmia al país: «Des del març hem viscut una situació sense precedents; una crisi sanitària mundial que ha capgirat el nostre dia a dia fins als plantejaments socioeconòmics d’abast general». En el mateix sentit va apuntar que la situació sanitària ha comportat que alguns temes afloressin: «La necessitat vital de tenir uns bons serveis públics, l’actiu incalculable que suposa l’estabilitat política i institucional, la confiança en el criteri científic i la importància de tenir una societat civil organitzada». També va considerar que la irrupció de la pandèmia ha intensificat la urgència d’alguns problemes com l’accés a l’habitatge i va apuntar que «hem de seguir avançant en els reptes a llarg termini que tenim plantejats com a societat. Andorra ha de trobar el seu lloc en un nou món que estarà marcat per la sostenibilitat i la innovació», i va apuntar que aquesta «ja era una necessitat abans de la pandèmia, i ja formava part del nostre full de ruta, però ara, a més, ha de ser un dels fonaments de la reconstrucció un cop superem aquesta crisi». Així, va explicar que tot i la irrupció de la Covid-19, l’Executiu ha seguit treballant en l’impuls d’una economia verda, en la diversificació del teixit productiu en clau d’innovació, en l’atracció d’inversió estrangera i en el rellançament dels sectors tradicionals «per fer-los més sostenibles i més resistents».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT