PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els temporers de la neu també es podran acollir als ERTOs

El Govern preveu que la mesura sigui vigent fins al 31 de gener

Per Lídia López

Imatge d’arxiu dels camps de neu de Soldeu.
Imatge d’arxiu dels camps de neu de Soldeu. | Maricel Blanch

El Consell de Ministres celebrat ahir va aprovar un decret per tal que les empreses vinculades a la neu, ja siguin les estacions d’esquí com les botigues de lloguer de material, puguin incloure els seus treballadors en Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o en Reducció de la Jornada Laboral (RJL) encara que hagin estat contractats més enllà del 30 de setembre, que és el que preveu el text de la tercera llei òmnibus ja aprovada pel Consell General i que entrarà en vigor el pròxim 1 de gener de 2021. Aquesta opció estarà disponible fins al dia 31 del mateix mes, ja que segons el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, «es tracta de preveure el mecanisme per si és necessari», a la vegada que va reiterar que, de la mateixa manera que ha passat amb altres decisions, «ens obliga a estar molt pendents de l’evolució de la situació».

De fet, durant la mateixa reunió, i a petició del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, es va aprovar el compromís de despesa per a cobrir un total de 65 sol·licituds per a la prestació de desocupació involuntària per valor de 45.515 euros i destinats precisament a persones desocupades del sector de la neu. Segons va compartir el ministre Portaveu, Eric Jover, els requisits de la convocatòria eren ser residents o nacionals, haver treballat la temporada anterior i tenir un contracte ferm o compromís per arrencar en l’activitat que finalment no s’ha efectuat.

Encara vinculat al sector de la neu, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, el Consell de Ministres també va aprovar ahir un decret per a l’exoneració de la tarifa elèctrica de les estacions vinculades a la producció de neu de cultiu i als aparells de transport per cable entre l’1 de desembre i l’1 de gener.

Una nova tramitació  

A partir de l’1 de gener de 2021 entra en vigor la nova llei òmnibus, i amb ella, també s’hauran de presentar novament les sol·licituds per acollir-se a les STCT i a les RLJ. Gallardo va recordar que les empreses que s’hi podran acollir són les tancades per decret, com és el cas de l’oci nocturn, els parcs infantils i les sales recreatives; les afectades per limitacions via decret, com bars, restaurants, transport urbà o balnearis; sectors específics designats pel Govern; vinculats al turisme; i patrons domèstics. 

També s’han previst els escenaris en els quals un treballador per compte pot rebre una prestació mínima garantida, i es manté que els treballadors aïllats o diagnosticats que no poden treballar rebran una baixa del 100% si són de l’àmbit sanitari i socisanitari i d’un 66% la resta.

El ministre també va recordar que, en matèria d’arrendament, els negocis tancats obligatòriament se’ls redueix un 75% el lloguer, mentre que als treballadors i pels seus habitatges serà del 10% excepte d’algunes situacions on serà del 20%. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT