PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els tests d’antígens repercuteixen en l’augments dels casos positius

El Govern ha entregat ja més de 60.000 proves i s’han confirmat 54 infectats arran d’aquestes

Per Lídia López

La metgessa internista del SAAS, Odile Sarroca, durant la compareixença d’ahir.
La metgessa internista del SAAS, Odile Sarroca, durant la compareixença d’ahir. | Govern d’Andorra

Els autotests d’antígens que el Govern ha repartit i també els venuts per les farmàcies han influït en un lleuger repunt dels casos diaris de coronavirus detectats. Concretament, un total de 54 persones que van obtenir un resultat positiu a la prova d’antígens van ser confirmades posteriorment via TMA com a infectats pel virus. Així ho van compartir ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, i la metgessa internista del SAAS i membre del comitè tècnic de la Covid-19, Odile Sarroca, durant l’actualització de dades sanitàries.

De fet, les darreres dades epidemiològiques van demostrar un lleuger repunt dels positius diaris, amb 63 casos més respecte de la jornada anterior, fins al total de 7.983 detectats des de l’inici de la pandèmia, i que també van fer créixer el nombre d’actius fins als 515 casos. D’aquests, hi havia 18 persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, dos més que dimarts, de les quals 15 es trobaven a planta i tres a l’UCI, una d’elles ventilada. 

Pel que fa a la població escolar, el Govern va informar que hi havia 43 aules vigilades: 13 de forma activa i 30 de forma passiva. Finalment, la xifra de recuperats era de 7.384 persones i el total de defuncions era de 84 òbits. Així mateix, la taxa de reproducció se situava en 1,15.

No obstant això, Jover també va apuntar a la possibilitat que les primeres interaccions socials de Nadal ja estiguin tenint repercussió sobre les dades epidemiològiques. Per aquest motiu, el ministre va insistir en la necessitat de seguir mantenint les mesures de seguretat per minimitzar el risc i l’ús dels autotests d’antígens, mitjançant els dos que l’Executiu distribueix gratuïtament, i dels quals la població ja havia recollit més de 61.000 unitats fins ahir. «Recomanem als ciutadans que utilitzin els tests, són una molt bona eina juntament amb la resta d’accions de prevenció en aquesta socialització ampliada», va puntualitzar.

Ferma recomanació de la vacuna  

Durant la compareixença, la doctora Sarroca va informar sobre com s’ha pensat la vacunació al Principat, que arrencarà tan aviat com arribin al país les dosis de Pfizer provinents  d’Espanya, previsiblement la setmana vinent. Així, la primera diana d’actuació seran els residents dels centres sociosanitaris i els seus cuidadors, amb la voluntat de «protegir immediatament les persones més vulnerables». 

Tanmateix, amb l’objectiu de dissoldre els dubtes al voltant de la mateixa, Sarroca va assegurar que es tracta d’una vacuna segura, i que malgrat que el procediment ha estat accelerat, aquest fet s’ha donat perquè es va trobar ràpidament el genoma del virus, i perquè s’hi ha dedicat una «quantitat ingent» de recursos materials i humans.

En aquest sentit, la doctora també va explicar que, malgrat que no es coneguin els possibles efectes a llarg termini, les adversitats detectades a curt termini són molèsties lleus com malestar general, febre o cefalea, mentre que els efectes que a vegades està derivant la Covid-19 són molt més severs.

A més, posant la vista als mesos vinents, Sarroca va compartir que l’equip tècnic de la Covid ha estimat que en finalitzar la primavera, hi pot haver immunitzada tant de forma natural com artificial, el 60% de la població d’Andorra, i seria a partir d’aquesta xifra que es podria considerar que s’ha assolit la immunitat de grup, i per tant, es pot començar a recuperar una certa normalitat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT