Ordino
Dolsa critica que s’hagin «llençat» 20 milions amb Ordino Arcalís
L’oposició no veu bé la modificació del Pla d’Urbanisme perquè desdibuixa la identitat de la parròquia
L’auditoria dels comptes anuals del curs 2019-2020 de Secnoa, lliurada ahir durant la sessió tradicional de Consell de Comú dels Sants Innocents d’Ordino va posar sobre la taula les desavinences entre la majoria i el conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, al voltant dels números. Així, si bé Dolsa va considerar «correcta» la gestió que ara es fa d’Ordino Arcalís des de Saetde, el conseller va criticar que els darrers anys s’hagin «llançat a la bassa» gairebé 20 milions d’euros i que el comú només tingui el 24% de les accions de l’estació. «Ara ja no ho diu l’Enric Dolsa, sinó que ho diu l’auditoria», va destacar.
En aquest sentit, el conseller de l’oposició va fer referència a l’acord que l’any 2006 el seu equip de govern va aconseguir amb Crèdit Andorrà, i que contemplava l’entrada de l’entitat amb un 49,5% de les accions i una aportació econòmica de 28 milions d’euros. Un acord que finalment no va ser perquè l’aleshores membre de l’oposició i actual consellera de Finances, Maria del Mar Coma «va dinamitar». Així, en declaracions davant dels mitjans, Dolsa va referir-se a Coma apuntant que «esperava que contestaria perquè va ser qui va rebentar l’acord, però veig que no s’ha sentit al·ludida o potser ha tingut una mica de vergonya de voler acceptar el que ha passat», i la va assenyalar com a responsable juntament amb el seu company a la minoria «d’haver llençat 20 milions d’euros del comú a la bassa», afegint que «si els tinguéssim un altre pèl ens lluiria».
Per la seva banda, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, va apuntar que «cal que mirem endavant» i que es tracta «d’un tema de parròquia», a la vegada que va defensar que des de l’acord amb Saetde «només hem aportat 22.000 euros, així que vol dir que alguna cosa hem fet bé». Des de l’altre grup de l’oposició, Movem Ordino, Sandra Tudó va considerar que aquest xoc pels números de Secnoa corresponia a «discrepàncies que queden al tinter», si bé també va considerar que l’actual gestió respon a una «bona feina» però coincidint amb Dolsa que «ens haguéssim pogut estalviar molts diners».
Finalment, a banda de l’aspecte econòmic, el conseller de X’Ordino també va lamentar que el conveni actual ha comportat que la corporació només conservi el 24% de les accions, mentre que amb el tracte del 2006 s’hauria conservat el 50,5%.
Modificació urbanística
L’oposició també va fer palesa la seva preocupació per la modificació del Pla d’Urbanisme aprovada ahir. Des de X’Ordino, Dolsa va mostrar-se en contra de la reducció del 60 al 50% de la part de pedra del país que el revestiment de les façanes d’Ordino han de presentar, i va posar en relleu que «han passat 40 anys i molts cònsols i no s’ha modificat, em sembla un canvi mortal». En una línia similar, Tudó va lamentar que no s’incorpori un límit en les obertures de les noves construccions, exposant que tot i ser «molt boniques, no s’identifiquen a la imatge i característiques tradicionals de la parròquia».
En aquest sentit, Mortés va explicar que la justificació de la reducció de la quantitat de pedra es deu a l’eficiència energètica i el compliment de la Litecc, sota les recomanacions dels tècnics corresponents. Una informació que Dolsa va exigir perquè no li convencia la motivació, i va anunciar que des del seu grup s’estava elaborant un informe al respecte.
Seguint l’ordre de qüestions presentades per la minoria, el conseller de X’Ordino també va discutir l’adquisició d’una escultura d’un estripagec de l’artista Pere Moles per valor de 6.500 euros i que actualment es troba a Cal Pal. La cònsol menor, Eva Choy, va explicar que l’obra s’emmarca en el pla de dinamització del Camí Ral i pretén donar-li un nou atractiu al lloc, però Dolsa va destacar que tradicionalment, aquestes adquisicions s’havien fet via concurs públic i amb un jurat avaluador implicat i no de forma directa. I encara pel que fa a aspectes culturals, Tudó va mostrar-se preocupada pel conveni per l’organització d’actes culturals en el programa de La Cultura no s’atura impulsat pel Govern, defensant que «li manca previsió» i «s’hauria d’haver reflexionat més», un fet que Choy va reconèixer apuntant que es va «signar amb celeritat» però destacant que inclou actes fins al febrer de l’any vinent.
També dins dels acords de les juntes de govern, el conseller de X’Ordino va posar l’accent en el conveni per l’Andorra Multisport Festival organitzat pel grup Ironman i que anteriorment havia criticat, mostrant-se sorprès pel fet que si bé sempre s’havia citat al Ministeri de Turisme com a implicat directe, el ministeri que signa el conveni és finalment el d’Economia.
Per últim, la darrera sessió de l’any 2020 del Consell de Comú d’Ordino també va comptar amb el nomenament de Gerard Puig i David Suárez com a agents de circulació de la parròquia.