PUBLICITAT

Les dades de mortalitat es fan públiques per primer cop

Les xifres constaten una evolució natural de l’indicatiu al país

Per El Periòdic

Visitants al cementiri nou d’Andorra la Vella, un dia de Tots Sants.
Visitants al cementiri nou d’Andorra la Vella, un dia de Tots Sants. | ANA/M.P.

Per primera vegada el Departament d’Estadística del Govern publica les dades relatives a la mortalitat del país. Sense que cap de les xifres sobresurti del que seria considerat habitual, el registre comptabilitza 312 persones entre el 2015 i el 2019, sent el grup de més de 90 anys el que va acumular més defuncions, amb 66; seguit del de 85 a 89 anys, amb 54 morts i del de 80 a 84 anys, amb 41 defuncions.

A partir dels 15 anys, no hi ha cap grup d’edat superior que tingui menys morts que l’anterior, fet que constata una evolució natural de la mortalitat al Principat. Val a dir que la probabilitat de mort entre els 45 i els 84 anys és el doble en els homes que en les dones, un fet que es repeteix en la majoria de països occidentals.

L’enquesta, a més de dividir la població per edat i sexe, també la separa entre nacionals i no nacionals. En aquest sentit, destaca un registre de mortalitat més elevat entre els no nacionals. Per exemple, en el cas de la població que té entre 55 i 59 anys, es van registrar sis morts de nacionals entre el 2015 i el 2019 i en el cas de no nacional van ser 12. El mateix passa amb altres grups com el de 65 a 69 anys, en el qual, durant el mateix període van morir nou nacionals i 18 no nacionals.

D’acord amb les previsions de la Llei del Pla d’Estadística 2018-2021 i el seu desplegament en el programa estadístic per a l’any 2020, el departament ha dut a terme aquest estudi pioner amb la col·laboració del Ministeri de Salut i el Ministeri de Justícia i Interior.

PUBLICITAT
PUBLICITAT