PUBLICITAT

El 65% d’usuaris de la botiga de la Creu Roja són temporers

L’entitat i Càritas tenen un protocol conjunt amb el Govern per ajudar els treballadors

Per El Periòdic

Productes a la botiga solidària de la Creu Roja Andorrana.
Productes a la botiga solidària de la Creu Roja Andorrana. | Arxiu ANA

En les darreres setmanes el «degoteig» de temporers que demanen ajuda a la Creu Roja ha estat una constant, tant que de les 307 persones que l’ONG atén a través de la botiga solidària, 202 són temporeres. Així ho va explicar el director general de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández, que va destacar que molts «han anat allargant» per veure si podien trobar feina i no haver de demanar ajuda, però finalment han vist com els era impossible i han hagut d’acabar sol·licitant un ajut. El Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, la Creu Roja i Càritas tenen un protocol conjunt, de tal manera que es pugui ajudar aquests temporers «sense duplicar esforços».

La Creu Roja Andorrana atenia, el divendres de la setmana passada, a 159 famílies que representen a 307 persones a través de la botiga solidària, tal com s’ha esmentat. La xifra ha anat en augment des que l’ONG va apostar per crear aquest servei, a mitjans d’any. L’ajuda que es dona a través d’aquesta botiga, tal com destaca Fernández, «és molt àmplia» ja que no només es reparteixen aliments sinó que també hi ha productes d’higiene personal, d’higiene de la llar i fins i tot material escolar que es va oferir a les famílies a l’inici del curs: «Cal tenir en compte que la gent necessita cobrir diferents necessitats i no només l’alimentació», va explicar Fernández, apel·lant a la «dignitat» que poden cobrir amb el que se’ls ofereix en aquesta botiga.

El director general de la Creu Roja Andorrana va destacar el fet que molts d’aquests temporers que demanen ajuda a l’ONG s’han ofert a donar un cop de mà i estan mirant si es podria incorporar algun d’ells com a voluntari, de tal manera que puguin aportar el seu gra de sorra i això també els ajudi a omplir el temps. Cal tenir en compte, però, que algunes d’aquestes persones ja podrien començar a treballar el dia 2 de gener a les estacions i els serveis vinculats si finalment les pistes poden obrir portes.

El director de la Creu Roja Andorrana va destacar que intenten cobrir totes les necessitats d’aquestes persones temporeres considerant la complementarietat amb la feina que fa també Càritas i el ministeri. Així, per exemple, Fernández va recordar que en cas de necessitat de roba hi ha la iniciativa impulsada des de Càritas, que compta amb el Rober: «On no els podem ajudar és en el tema de l’habitatge», va lamentar, i va afegir que moltes d’aquestes persones, en aquests moments de pandèmia estan sent acollides per amics o per les empreses que els havien contractat.

Els pisters denuncien que les ajudes són només per residents

L’Associació de Pisters Socorristes d’Andorra va emetre ahir un comunicat on denunciava el fet que, segons el Decret del 16-12-2020 de modificació temporal i excepcional del Decret del 7-10-2020 d’aprovació del Reglament de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris durant la situació d’emergència sanitària ocasionada pel SARS-COV-2, la primera exigència que s’hi especifica és el fet d’haver de ser resident al país: «Aquest requisit deixa sense opció a tots aquells treballadors que tenint el compromís de les empreses de treballar, sigui amb contracte, precontracte o certificat de compromís, són de temporada i no resideixen al país tot l’any, encara que la majoria repeteixi any rere any». En la mateixa línia, van afegir que «aquest fet està empenyent a les empreses a iniciar els primers contractes a aquestes persones que no poden optar als ajuts, en previsió de l’obertura de les pistes el 2 de gener. Això acaba comportant, sense buscar-ho, un greuge comparatiu, en l’àmbit de percepció d’ingressos, respecte a tots aquells que, essent residents i esperant poder iniciar la feina igualment, els poden percebre». També es van mostrar «preocupats» per «la situació d’aquests pisters socorristes que volen treballar en lloc de rebre l’ajut per poder arribar a final de mes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT