PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La gran pedrera de l’FC Andorra

Albert Ferré i Richard Imbernon parlen amb EL PERIÒDIC sobre el funcionament de la base tricolor

Per Vicente Pallarés

Jugadors de la pedrera de l’FC Andorra.
Jugadors de la pedrera de l’FC Andorra. | @FCANDORRA

Albert Celades, Marc Bernaus, Marc Vales... Aquests són només alguns dels noms de futbolistes sortits de la pedrera de l’FC Andorra abans de l’arribada de Gerard Piqué al conjunt tricolor. «Abans s’havia treballat molt bé la base, però per les circumstàncies econòmiques que tothom coneix es va haver de deixar», va declarar Albert Ferré, president de l’Associació de l’FC Andorra, que és la gestora de la base tricolor. En aquell moment, el conjunt del Principat va haver de deixar la formació dels seus joves en mans de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) i d’allà va sorgir l’Enfaf. Ara, sota la gestió de Kosmos, s’ha recuperat la base de l’equip que representa el país a les competicions espanyoles i Richard Imbernon, que va ser entrenador del primer equip, coordina actualment aquestes etapes formatives. «Porto més de 20 anys dedicats a la base i, de fet, és el que més m’apassiona. He tingut experiències als primers equips de l’FC Andorra i de l’FC Santa Coloma, però la veritable passió pel futbol la trobo al futbol base», va manifestar Imbernon, que és dels que creu que «si el futbol fos un arbre, les arrels serien el futbol base», per tant, «no té cap sentit fer un projecte professional si no cuides la base». Ara, la base ja està totalment desvinculada de l’Enfaf, tal com va explicar el coordinador: «L’FC Andorra va tornar a assumir la base i des d’aquell moment ja estem totalment desvinculats. Cadascú fa la seva feina i nosaltres comencem un nou projecte, però tots treballem pel mateix, que és el futbol base del país. Que surtin jugadors pel primer equip és bo per a nosaltres i per a ells perquè també es pot nodrir la selecció». D’altra banda, Ferré va afegir que «el que sempre intentarem serà no posar cap trava, al contrari, els jugadors de l’Andorra cridats pel seleccionador corresponent estaran disposats a anar amb el seu país».


La pedrera va creixent a poc a poc i, de moment, només compta amb cinc equips, des de l’Aleví fins al filial, molt lluny en aquest sentit de les pedreres d’equips professionals espanyols, però sota una meritòria gestió tenint en compte les particularitats andorranes, com la manca de població o la gran varietat d’esports que poden triar els infants, però sempre respectant la idiosincràsia del país. «Creiem que s’ha de treballar la base que hi ha a Andorra i que tindrà el nivell que tindrà. No fem com altres equips que van a fitxar a la ciutat o la província del costat. Sempre intentarem tenir els millors jugadors que es vulguin involucrar amb el projecte. No anirem a fitxar a un jugador de Saragossa o de Lleida. Els nens que hi hagi al país seran els que voldran jugar a l’FC Andorra», va subratllar el president de l’associació. Aquesta manrea de protegir les arrels i donar oportunitats als jugadors nacionals comporta el desavantatge de no arribar a competir en les millors categories de Catalunya. «No tindrem un equip a Divisió d’Honor perquè la idiosincràsia d’Andorra no ens deixa en no tenir tanta gent amb aquestes característiques. Per exemple, a Divisió d’Honor els juvenils sempre solen ser d’últim any i aquí la gran majoria marxen a estudiar fora. Per tant, en una categoria de tres anys sempre tenim una barreja de jugadors de tots tres», va remarcar Ferré. Sobre aquest aspecte, Imbernon va recordar l’elevat nivell dels futbolistes andorrans, que no s’acaba de veure a causa d’aquestes limitacions: «Vaig començar a entrenar amb 20 anys al futbol base del país i també he tingut la possibilitat d’anar molts anys als campus de Hristo Stoichkov a Barcelona i veure molts nens. Et puc assegurar, i això no m’ho treuran del cap,  que el nivell de futbol base del país és molt elevat. La dificultat és que no tenim suficients nens com per a fer un equip a Divisió d’Honor perquè no hi ha 20 juvenils d’aquest nivell, però sí dos o tres cada any». 


No obstant això, aquest desavantatge sobre els competidors del primer equip no és un impediment pel creixement dels joves tricolors que més destaquen, ja que l’entitat manté un conveni amb el Gimnàstic de Manresa que, en aquest sentit i segons Imbernon, «és excepcional», ja que «el jugador que destaqui a l’FC Andorra pugui jugar a categories superiors, com la Divisió d’Honor o la Lliga Nacional», tal com va explicar Ferré. Així doncs, el president de l’associació creu que «la forma de treballar és la correcta, amb la idiosincràsia que hi ha a Andorra. Estem en una línia de treball bona perquè algun dia algun jugador d’Andorra pugui arribar al primer equip». I és que l’objectiu de tot plegat, a banda de la diversió i la formació dels nens, és aquest, ja que, a escala econòmica, una pedrera suposa una inversió que por sortir molt rentable a un club a llarg termini. De fet, Gerard Piqué va dir a la seva arribada que la base cobraria una importància fonamental en el seu projecte. «Gerard Piqué va encertar amb aquest comentari perquè la base és importantíssima per treure jugadors que algun dia siguin al primer equip», va recordar Imbernon. Aquesta manera de treballar podria ajudar algun dia a complir un dels somnis del fundador de Kosmos, que també va prometre que «a Andorra sonarà l’himne de la Champions». Per a això, encara falta una mica, però l’entitat avança pel camí correcte, des de l’Aleví fins al primer equip, que manté l’objectiu de tornar a pujar de categoria aquesta temporada i seguir apropant-se als millors.

 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT