PUBLICITAT

Andorra la Vella

Pena per als joves enxampats amb mig quilo de marihuana

La dona que volia entrar al país amb droga als genitals seguirà a presó

Per Judith Sáez

Imatge de l’exterior de l’edifici de la nova seu de la Justícia.
Imatge de l’exterior de l’edifici de la nova seu de la Justícia. | El Periòdic

El Tribunal de Corts va condemnar ahir a dos joves per haver traficat amb drogues i venut marihuana a menors d’edat. Els va imputar una pena de presó de dos anys, dels quals 18 mesos seran ferms, una multa de 3.000 euros i una sanció de 300 euros per les contravencions per consum de drogues en llocs públics i privats a cadascun dels processats. Un d’ells per haixix i cocaïna, i l’altre marihuana i amfetamina. A més, els dos acusats comptaran amb seguiment mèdic, psicològic o psiquiàtric durant un any amb motiu de la seva addicció.

Els advocats de la defensa d’ambdós joves es plantegen presentar una petició de llibertat provisional dels seus clients, malgrat que el tribunal rebaixés la pena que va sol·licitar la Fiscalia, que era de tres anys de presó, 9.000 euros de sanció i 300 euros més de multa per les contravencions. La rebaixa s’atribueix als atenuants per ser menors de 21 anys, per reconèixer el delicte comès i per provar la seva addició a substàncies tòxiques. 

Els fets es remunten a l’any 2018 a un hotel d’Escaldes-Engordany. Segons van declarar els agents de la Policia durant la vista oral, en registrar l’habitació van comissar 590,9 grams de droga, repartida en bosses de plàstic i en diversos espais. Els condemnats van assegurar que els estupefaents eren per consum propi i que les bàscules eren per controlar les quantitats consumides i per assegurar que els proveïdors els proporcionaven la quantitat de droga que havien comprat. Aquestes afirmacions, però, van fer dubtar a la Fiscalia, ja que els joves van reconèixer haver «cedit» marihuana a companys, coneguts o persones que els contactaven. L’òrgan judicial també va rebutjar el retorn dels objectes comissats en considerar-los «instruments usats» per cometre el delicte, però va acceptar el retorn de 1.500 euros que tenien a l’habitació. 

Cocaïna a les calces

Per altra banda, la dona que va intentar passar més de 40 grams de cocaïna amagada a la zona dels seus genitals, i dins d’un preservatiu, per la frontera del riu Runer, el 20 de desembre de 2019 haurà de passar tres anys a la presó, dos d’aquests ferms amb un període de suspensió de la condemna de quatre anys, i pagar una multa de 300 euros.

La Fiscalia demanava quatre anys de presó, una sanció de 4.000 euros i el pagament de 400 euros més per una contravenció penal per consum de tòxics. A més, també va demanar el comís del seu vehicle, el qual va rebutjar el tribunal. Amb tot, la lletrada de la defensa valora presentar un recurs d’apel·lació de la sentència, ja que tal com va declarar durant la vista oral «no hi ha proves ni indicis» del fet que la seva clienta cometés un delicte per tràfic d’estupefaents. De fet, la processada, interna al centre penitenciari de la Comella des del dia de la seva detenció, va assegurar davant el tribunal que aquella cocaïna no anava destinada a la venda, sinó a consum propi. Tot i això, la Fiscalia va insistir que es tractava de quantitats molt elevades.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT