Reunió amb els països veïns per definir el calendari de vacunes
Preveuen vacunar entre un 15% i un 20% de la població al gener
La intenció del Ministeri de Salut és que durant el gener, es pugui vacunar entre un 15% i un 20% de la població andorrana. Així ho va reiterar el ministre de Salut que va afegir que després d’aquesta primera remesa de vacunacions, que provindrien dels països veïns, «aniran arribant dosis de vacunes d’Europa i de Covax». Tot i això, Benazet va apuntar que la previsió temporal no és concreta, ja que avui mateix es reuniran amb França i amb Espanya per establir un calendari relacionat.
En relació amb la vacuna, el ministre de Salut va opinar que «crec que de cara a la primavera avançada, és a dir, els mesos de maig o juny, haurem obtingut un grau d’immunitat, en part natural i en part artificial, molt elevat». Va afegir, a més, que tal com s’ha comprovat anteriorment, «l’estiu ajuda a gestionar millor l’evolució del virus». Va apuntar, també, que considera que «a partir de l’estiu les coses canviaran molt. Probablement bona part de la població ja estarà vacunada i estarem protegits, i preveiem un octubre i un hivern amb gran normalitat». En aquest sentit, va explicar que creu que si hi ha casos a la tardor o a l’hivern, seran aïllats i passaran la malaltia com una grip.
Tot i això, va voler deixar clar que el procés de vacunació és complex: «La vacuna són dues dosis, tarda una setmana o 15 dies a fer efecte i s’haurà de veure el grau d’immunitat que es desenvolupa». També va considerar que segons el seu parer, «el futur és la gestió de la vacuna combinada amb l’autotest».
Incidència de la soca britànica
Sobre la soca del Regne Unit, Benazet va explicar que «sabem que no té més agressivitat que les altres soques, però la fa molt més infectiva». En aquest sentit, va exemplificar que a Andorra, al març, es va arribar a una taxa de reproducció del virus (Ro) del 6,5, xifra que significa que una persona infectada podia infectar-ne 6,5 més; en el cas de la soca britànica, «es parla de Ro que poden estar properes al 10». Així, va apuntar que és probable que «ens trobem que la transmissió del virus sigui més ràpida del que hem vist fins ara. Prendrem alguna decisió sobre els visitants anglesos que puguin entrar».
Llum verda a Pfizer i BioNTech
La primera vacuna contra la Covid-19 que es comercialitzarà a Europa va ser aprovada ahir per a la comercialització condicional, per part del Comitè de Medicaments d’Ús Humà (CHMP) de l’Agència Europea del Medicament (EMA). La Comissió, posteriorment, va completar el procés que permetrà llançar la campanya de vacunació massiva a la Unió Europea a partir del pròxim 27 de desembre.