PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

FEDA fracciona o suspén 785 factures durant la crisi sanitària

La parapública inverteix 2,4 milions d’euros en descomptes i tanca l’any amb un 10% de demanda de consum

Per Judith Sáez

Imatge aèria de l’edifici de les Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) a Encamp.
Imatge aèria de l’edifici de les Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) a Encamp. | El Periòdic

Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) tancarà el 2020 amb una caiguda del 10% de demanda de consum, una disminució molt irregular que va registrar els pics més baixos els mesos d’abril i maig, durant el confinament total a causa de la pandèmia del coronavirus, i al mes de novembre, quan l’activitat també va patir una aturada rellevant fent baixar la demanda entre un 15 i un 30%. En especial, per part dels sectors de l’hostaleria, la restauració, les agències de viatges, les pistes d’esquí i els parcs infantils tancats. Tenint en compte aquestes dificultats en un context de crisi econòmica, el responsable de Recursos Humans de la parapública, Sergio Millán, va exposar ahir durant la presentació de les xifres del 2020 que FEDA ha rebut 785 sol·licituds per a acollir-se al fraccionament o congelació dels imports i ha destinat 2,4 milions d’euros en descomptes. En total s’han beneficiat un total de 3.540 clients.
Amb tot, el director general de l’ens, Albert Moles, va assegurar que la crisi del coronavirus no tindrà un impacte potent en la partida pressupostària de 2021, ja que la baixada del consum s’ha compensat amb una disminució de la compra i producció d’energia. Al tancament de l’any, deia Moles, «la demanda no es recuperarà al 100%», sinó que anirà en sintonia amb les dades anunciades, un 10% inferior l’any 2019. Per això, va pronosticar que el resultat del pressupost s’aproximarà als 12 milions d’euros previstos a la partida. «No és un daltabaix i no serà ni la meitat ni el doble», va aclarir. Per altra banda, va anunciar que FEDA farà una inversió de 37 milions d’euros per a l’exercici del 2021, dels quals uns 15 milions es destinaran a la instal·lació de subestació de la Massana, a la de la línia d’alta tensió de Grau Roig i a la del projecte de la xarxa de calor de  la Comella.
Per altra banda, el directiu va recordar que enguany s’ha assolit un «rècord històric» de la producció de la central hidroelèctrica. 118.699.916 MWh és la xifra a dia 18 de desembre per la qual cosa Moles va confiar en l’assoliment d’un dels objectius principals de la parapública els pròxims anys: arribar «a abastar el 30% de la demanda amb producció local». En aquest sentit, va anunciar dos projectes d’infraestructures de producció d’energia renovable que ha impulsat FEDA per augmentar la producció d’energia nacional un 40% en tres anys, és a dir, de gairebé 44 GWh/any, ja que és un dels objectius establerts a la Litecc. Per una banda, destaca la creació d’un parc solar a l’ETR de Grau Roig i, per altra, la consolidació d’un parc eòlic al Pic de Maià. S’invertirà prop d’un milió d’euros per aquests plans. «Volem demostrar que projectes d’aquesta mida i d’aquest àmbit tenen sentit a Andorra, on hi ha neu, i en zones complexes i complicades», va declarar Moles en relació amb la ubicació de planells fotovoltaics. Amb aquest projecte, que estarà enllestit d’aquí a un any aproximadament, es preveu una producció total de 661 MWh/any per part de 1470 plaques fotovoltaiques, que se suma a una altra de 102 MWh/any amb 228 plaques més. «Ha de ser ràpid i esperem que sigui la primera peça per altres projectes» al país, va apuntar.
En aquesta fase de transició energètica, el director general va comentar que l’aposta per l’energia eòlica és un dels punts clau al Principat per les seves característiques. En concret, va incidir en el fet que «és una energia molt complementària amb la qual tenim ara i ens cobreix el dèficit» actual. De fet, va comentar que els mesos de desembre i gener tan sols es produeix un 6% de l’energia que es consumeix, malgrat que l’hivern és l’època amb més demanda, i que s’ha de tenir en compte que «tenim vent tot l’any». D’aquesta manera, la construcció d’aquest parc al Pic del Maià permetria produir prop del 43 GWh a l’any, una xifra equivalent a la meitat del que produeix la central hidroelèctrica avui i que seguiria els criteris establerts en matèria de sostenibilitat en tant que augmentaria la producció d’energia renovable.

Des de FEDA esperen tenir enllestit aquest darrer projecte d’aquí a tres anys. Per això, actualment ja hi ha instal·lat un màstil de mesuraments eòlics a la zona per confirmar la viabilitat tècnica i econòmica del projecte i durant tot l’any i escaig es prendran les mesures per després poder iniciar el projecte. La construcció serà de tres anys, però per tirar-lo endavant encara s’hauran d’iniciar els tràmits administratius i elaborar els estudis d’impacte pertinents. Pel que fa a la localització en un indret «pla», Moles va especificar que es va escollir així per facilitar els accessos i perquè «el que no es pot fer amb molins o aerogeneradors es pot fer amb molins amb turbulències».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT