PUBLICITAT

INAF i ABA integren la Comissió Gestora del sistema de garantia

  • L'Institut Nacional Andorrà de Finances aportarà el president de la taula de sis vocals
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre d'Economia i Finances, Pere López. Foto: EL PERIÒDIC

El projecte de llei de creació d'un sistema de garantia de dipòsits per a les entitats bancàries elaborat pel Govern i que va iniciar recentment el seu camí parlamentari després que la Sindicatura acceptés la seva entrada a tràmit planteja la creació d'una Comissió Gestora per tal de d'assegurar «el bon funcionament del sistema de garantia i desenvolupar les funcions que s'estableixen a aquesta llei». En aquest sentit, la Comissió Gestora estarà formada per sis vocals, «tres d'ells designats pels membres del sistema a través de l'Associació de bancs Andorrans i tres designats per l'Institut Nacional Andorrà de Finances».

D'aquesta manera, tant l'INAF com l'ABA hauran de delegar tres membres de la Comissió, però sempre amb la premissa que siguin «persones amb una experiència professional adequada, sotmesos al deure de confidencialitat en els termes que en cada moment estableixi la normativa reguladora del règim administratiu de les entitats bancàries andorranes».

Presidència per a l'inaf / Tal i com s'assenyala al Projecte de llei de creació d'un sistema de garantia de dipòsits per a les entitats bancàries, «la presidència de la Comissió Gestora correspon a la persona triada pels seus membres d'entre els membres designats per l'INAF».

Les reunions d'aquest grup encarregat de garantir el correcte funcionament del fons de garantia de dipòsits s'hauran de produir «cada vegada que ho disposi el president» o, com a una segona opció, «quan ho sol·licitin almenys dos dels seus membres». En aquest darrer cas, «el president ha de convocar la reunió immediatament», segons s'expressa a l'articulat que els parlamentaris abordaran d'aquí pocs dies.

A aquestes reunions haurà d'assistir un setè actor. Es tracta de la figura d'un lletrat assessors, que tindrà una representació «amb veu però sense vot» i que tractarà d'«assesorar en totes les qüestions jurídiques que puguin ser necessàries en el desenvolupament de les tasques i les funcions que corresponen a la Comissió Gestora».

En la dinàmica de funcionament d'aquest grup, les decisions s'hauran de prendre per majoria i, en cas d'empat, el president, és a dir el representant de l'INAF, tindrà vot de qualitat. A més, el president haurà d'exercir la representació externa de la Comissió Gestora, que, d'altra banda, «s'ha de regir per les regles de funcionament que estableixi i que han de ser aprovades pel Govern», amb la qual cosa el marc de reglamentació encara s'hauria d'anar implementant.

Finalment, les despeses de la Comissió Gestora seran pagades pels membres del sistema, és a dir per l'ABA i l'INAF, «en la mateixa proporció que l'import de la reserva en garantia que cadascun ha de mantenir sobre el total màxim d'aquesta reserva».

Una caixa a anar incrementant / La dotació inicial del fons de garantia de dipòsits és 100 milions d'euros. Aquesta partida, que els bancs hauran de deixar en la categoria de «reserves indisponibles», farà que es puguin garantir fins a un màxim de 100.000 euros «tant per dipositant com per a inversor», segons va explicar el ministre d'Economia i Finances, Pere López, en la seva compareixença pública a finals de novembre.

A més de la dotació inicial, aportada per les entitats de manera proporcional als recursos de cada banc, cada any hi haurà una aportació del 0,06% dels mateixos recursos gestionats, una mesura que haurà de contribuir al creixement i l'enfortiment d'aquest fons de garantia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT