PUBLICITAT

L’aeroport de la Seu podria acollir vols xàrter turístics aquest hivern

El Govern i la Generalitat signen un conveni per promocionar, enfortir i potenciar la infraestructura

Per Irene Mas Fàbrega

Jordi Gallardo i Damià Calvet durant la visita a l’aeroport, ahir al matí.
Jordi Gallardo i Damià Calvet durant la visita a l’aeroport, ahir al matí. | SFGA/JAViladot

Segons va fer saber el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant una visita conjunta a l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell amb el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, les institucions andorrana i catalana «treballem, tot i la conjuntura complicada per la situació, perquè aquest hivern puguem tenir vols xàrter turístics gràcies a la implicació del sector privat andorrà». En aquesta línia, Gallardo va considerar que a banda del fet que el Govern «des del principi hagi sentit molt pròpia i hagi cregut molt en la infraestructura, el teixit empresarial també té moltes esperances en què comenci a tenir vols regulars al més aviat possible». El ministre també va afegir que ja durant el debat d’orientació política desenvolupat al Consell General el passat mes d’octubre, el Govern «va presentar una proposta perquè durant els primers sis mesos de l’any vinent, siguem capaços de materialitzar vols regulars, amb destinacions que s’estan analitzant». En el mateix sentit, va afegir que des de l’Executiu, de manera conjunta amb la Generalitat, últimament s’ha estat mantenint contacte amb les possibles companyies que podrien operar a l’aeroport. Així, el ministre de Presidència, Economia i Empresa va afegir que consideren que «és una infraestructura que tindrà un retorn econòmic pel Principat, però també per tota la zona que engloben els Pirineus».

Els representants polítics de les institucions andorrana i catalana es van reunir per tal de signar la renovació per quatre anys del conveni col·laboratiu que, segons Calvet, en aquest cas servirà, en termes generals, per «connectar millor els territoris amb el món i per culminar una feina que s’ha desenvolupat durant molts anys. És un nou conveni que ens enforteix a través de tot el que representa potenciar aquest actiu que és l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell». El text estableix, doncs, les condicions que han de regir les actuacions de les parts per dur a terme de forma coordinada les actuacions a aquesta infraestructura.

En concret, el conseller català va explicar que la concertació, comportarà una major promoció de l’aeroport: «Buscarem com trobar nous mercats i com reforçar els actuals. També treballarem per una gestió del mateix més concertada i per una promoció que ens dugui a més activitat». Per fer-ho, el conseller de la Generalitat va apuntar que durant l’any 2021, es preveu tirar endavant un projecte per disposar d’il·luminació nocturna a les instal·lacions «que ens donarà molt més potencial». En aquesta línia, va informar que l’obra derivada tan sols s’ha de licitar, acte que es farà pròximament: «La inversió és d’aproximadament 400.000 euros. És relativament modesta però molt important per a l’operativa de l’aeroport». També va explicar que per altra banda, el Govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya treballen de manera conjunta per a l’ampliació de les instal·lacions i per establir la creació d’un punt d’inspecció fronterera «amb tota la seva capacitat. Això, sens dubte, ens acabaria de donar totes les potencialitats i funcionalitats de l’aeroport». 

Pel seu cantó, el ministre Gallardo va explicar que tot i que a causa del context de pandèmia mundial, «el sector de les aerolínies segurament viu una de les pitjors crisis de la història, l’Aeroport d’Andorra-La Seu és una infraestructura que fins i tot ha augmentat la seva activitat» i va remarcar l’autorització per poder utilitzar la maniobra d’aproximació de GPS rebuda durant l’any 2020. Igualment, es va mostrar ferm opinant que «necessitem anar més enllà i augmentar el compromís». En relació a això, va informar que l’aportació econòmica del Govern d’Andorra s’incrementa per tal de contribuir a les obres d’il·luminació esmentades: «Estem convençuts i contents de fer-ho» va dir, i va apuntar, sobre les millores previstes a les instal·lacions, que es tracta d’aspectes que les companyies a les quals se’ls ha demanat que valorin la possibilitat d’operar-hi, van remarcar com a passos importants per reforçar la infraestructura i per poder establir vols regulars. 

Finalment, va considerar que «aquest és un nou conveni que manté les clàusules que hi havia anteriorment, alguna s’afegeix en l’àmbit tècnic, però sobretot hi ha un pas més respecte a l’aportació, el compromís i la voluntat decidida d’implicar-nos més des d’Andorra en el que pugui ser la mateixa gestió de l’aeroport».

Calvet cataloga el tren com un projecte «molt complex»

33 Segons va opinar el conseller de la Generalitat de Catalunya, el projecte ferroviari que últimament ha sonat de manera constant a diversos actes polítics del país, «és una iniciativa molt ambiciosa que seria molt bona pel territori». Però va afegir que el projecte és «molt complex des dels punts de vista tant territorial com econòmic». En aquesta línia, va considerar que si s’impulsés la iniciativa, «no serà realitat a curt termini». Tot i això, va posar en valor la situació de crisi climàtica global i va apuntar que «fa falta disposar d’una mobilitat més sostenible i més robusta, i amb això els projectes ferroviaris són imbatibles». També va explicar que en l’àmbit europeu, alguns dels temes que estan sobre la taula són la transició energètica, l’economia circular i, precisament, la mobilitat sostenible.

PUBLICITAT
PUBLICITAT