PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La xifra de positius per dia disminueix fins a la vintena

La UE anuncia que començarà a vacunar la setmana que ve

Per El Periòdic

El Regne Unit va començar a administrar la vacuna de Pfizer la setmana passada.
El Regne Unit va començar a administrar la vacuna de Pfizer la setmana passada. | REUTERS

El Govern va informar ahir que la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat és de 7.466 persones –6.608 corresponen a la segona onada–, això significa que en les darreres 24 hores s’han registrat una vintena de casos nous. El total de defuncions fins a la data es manté en 79.

Així mateix, al país hi ha mig miler de casos actius, concretament 512 casos, dels quals hi ha 19 persones resten ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora Meritxell i dues a l’UCI (una de les quals requereix ventilació mecànica). A la planta Covid-19 habilitada al Cedre no hi ha cap resident ingressat.

Finalment, pel que fa a la població escolar, 21 aules estan sota vigilància activa –10 total i 11 parcial– i 59 en vigilància passiva. Per tant, la situació també ha millorat lleugerament al món educatiu, perquè fa un parell de dies l’afectació s’estenia fins a 23 aules.

Quant al dispositiu de repartiment de tests d’antígens, Sant Julià va anunciar que començarà avui mateix el repartiment de les proves a la plaça de la Germandat; Andorra la Vella ho farà a partir de dissabte a la plaça de brous i Encamp habilitarà quatre punts de la parròquia (incloent-hi el Pas de la Casa).

 

A la UE, tots a una

D’altra banda, i pel que fa a la vacuna, tots els països de la Unió Europea (UE) començaran a vacunar contra la Covid-19 a partir del 27 de desembre. Així ho ha avançat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen: «És el moment d’Europa. El 27, 28, i 29 de desembre arrencarà la vacunació. Protegim els nostres ciutadans junts», va assegurar en una piulada a Twitter. D’aquesta manera, es dona per fet que el pròxim dilluns l’Agència Europea del Medicament donarà llum verda per administrar la vacuna de Pfizer i BioNTech. Llavors serà el torn de la Comissió Europea, que ja ha dit que n’autoritzarà la comercialització en 48 hores. La rapidesa amb què s’han trobat les vacunes demana anar ràpid també a l’hora d’administrar-les, però la comissió no vol que les presses li juguin una mala passada. Per això justifica que la campanya inicial de vacunació es faci en tres dies. Alguns països, com França i Alemanya, ja havien assegurat que pensaven avançar la vacunació, fins i tot abans de Nadal. Von der Leyen va respondre aquest dimecres que volia que tots els Estats membres de la UE comencessin la campanya alhora com a mostra d’unitat, mentre que el Regne Unit, primer país occidental a administrar a la població aquesta vacuna, va començar a fer-ho el 8 de desembre.

En un altre ordre de coses, ahir també es va saber que diversos líders europeus estan aïllats per ser contacte directe del president de la república francesa, i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, qui va anunciar ser positiu de coronavirus. Així, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha suspès tota la seva activitat dels pròxims dies i estarà en quarantena fins al 24 de desembre. Sobre la situació de Macron, se sap que es va sotmetre a una PCR en notar els primers símptomes i que haurà de romandre aïllat almenys set dies, però «seguirà treballant i assumint les seves activitats a distància», segons un comunicat de l’Elisi. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT