PUBLICITAT

Aposta pels vianants a la zona de Riberaygua i Travesseres

El comú de la capital destinarà un milió d’euros al pla integral de reactivació i de pacificació de l’espai

Per Irene Mas Fàbrega

La cònsol major, Conxita Marsol, i el cònsol menor, David Astrié, visitant les zones que es reformaran.
La cònsol major, Conxita Marsol, i el cònsol menor, David Astrié, visitant les zones que es reformaran. | Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara

El Comú d’Andorra la Vella destinarà un milió d’euros al pla publicoprivat integral de reactivació i pacificació de la zona de Riberaygua i Travesseres. El projecte aposta per habilitar per als vianants gran part dels carrers que corresponen a l’espai en qüestió. Així ho va explicar la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que va apuntar que les iniciatives integrades al pla van en consonància amb les que l’equip de govern de la parròquia ja va començar a impulsar fa cinc anys: «La majoria va començar a treballar amb el pla de millora urbanística i de qualitat de vida dels ciutadans. Per exemple, hem obert el Parc Central i l’hem dotat de més espai verd, hem apostat per la connectivitat a peu entre la Margineda i el centre d’Andorra la Vella i hem pacificat l’avinguda de Tarragona, entre altres coses. Però l’actuació més significativa ha estat a l’Avinguda Meritxell».

En aquesta línia, Marsol va explicar que el pla que es preveu desenvolupar a partir de l’inici de l’any vinent parteix, precisament, de l’objectiu d’establir la zona esmentada «com a eix vertebrador» de la parròquia conjuntament amb l’eix central. Per fer-ho, va concretar que es treballarà «amb tres grans portes». La primera es desenvoluparà al passatge Biscariet: «Hem firmat un conveni amb la propietat que estableix que es millorarà la via, se n’obrirà una bona part i es destaparà la coberta gairebé de manera íntegra. A la part superior s’hi ubicarà un parc obert per a infants». La segona iniciativa englobada al pla  s’efectuarà als passatges de l’Aigüeta i d’Europa i al carrer Sant Esteve, on es duran a terme tasques, bàsicament, de pavimentació. En relació amb l’última via, la cònsol major va apuntar que ja s’hi està aplicant granit i s’han retirat els espais destinats als vehicles: «Havent constatat que durant els dos mesos que han durat les obres no hem tingut problemes, a partir del dia que s’acabin les tasques, que creiem que serà abans de Nadal, provarem si funciona només com a carrer per a vianants». En aquest sentit va considerar que «som conscients que aquest temps és el que no han pogut venir turistes i per tant hi ha hagut menys afluència, però tot i això creiem que després de la prova el carrer quedarà definitivament per a vianants i que això suposarà una millora sobre la qualitat de vida dels ciutadans».

Conxita Marsol també va considerar que en relació amb la pacificació dels espais acollits dins de la zona, el carrer Callaueta es convertirà en un carrer per a vianants i va apuntar que les obres per fer-ho efectiu començaran el pròxim 18 de gener i acabaran el març de l’any vinent: «Serà un carrer destinat a les persones amb la intenció de convertir-lo en una zona còmoda, agradable, amb bars, amb una zona destinada al lleure, etc.». També va afegir que aquesta via és una de les menys circulades de la parròquia tot i que el carrer la Sardana el travessa pel mig: «A conseqüència de la revisió, el comú treballarà perquè aquest flux de vehicles es derivi entre altres carrers». També va informar que «de manera paral·lela, convertirem l’àrea en zona 30. És necessari que cada vegada hi hagi menys cotxes circulant. També treballarem en superilles degudament aixecades per obligar els vehicles a disminuir la velocitat».

Finalment, va apuntar que la inversió privada també suposarà que a l’actual aparcament Fener 1 se n’hi construeixi un de nou, soterrat i en el qual hi haurà 800 places, algunes de les quals de rotació. La voluntat del comú, tal com va avançar Marsol, és que s’hi pugui fer un «projecte d’interès nacional» i, per tant, podria ser un dels espais per a la construcció del laboratori nacional que el Govern vol impulsar. De totes maneres, la cònsol va manifestar que aquests «serrells» encara s’han de tancar.

Marsol va considerar que, posant en relació la incidència de la Covid-19 al país i a la parròquia amb el pla de reformes a les zones esmentades «vam pensar que calia treballar-hi ara. És una gran reforma i demostra una voluntat ferma de seguir treballant i apostant per la parròquia, pel país i per la seva activitat econòmica. Amb l’obra en general s’estan creant i es crearan llocs de treball».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT