L’edat dels nou esportistes d’aquesta disciplina arriba des dels 17 fins al 36 anys aquesta campanya

Per Vicente Pallarés

Foto oficial de l’equip nacional d’esquí de muntanya a la seu de MoraBanc.
Foto oficial de l’equip nacional d’esquí de muntanya a la seu de MoraBanc. | FAM

La Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) va presentar ahir l’equip nacional d’esquí de muntanya 2020-21, que competirà a escala nacional i internacional en les diferents proves previstes al calendari que l’equip tècnic de la FAM ha elaborat. El combinat andorrà està format per Gerber Matín, Xavi Areny, David Albós i David Pérez en categoria sènior; Sergi Casabella, Carles Serra, Marcel Prat i Adrià Bartumeu en categoria sub-23 i Oriol Olm en categoria sub-18. A més, hi haurà un cos tècnic liderat pel seleccionador nacional, Xavier Comas, i format per dos tècnics més, Xavi Capdevila i Guillem Campeny. Tots aquests corredors formen una barreja de joves i veterans, des dels 17 fins als 36 anys, que aportaran  «la força de la joventut i, al mateix temps, l’experiència, per la qual cosa podran aprendre els uns dels altres», va manifestar el nou gerent i coordinador de la FAM,  Ludovic Albós. L’equip afrontarà aquest any, com a totes les disciplines, una temporada atípica davant la qual «no tenim por, però hi ha una mica d’incertesa per si es faran totes les curses o no, però ho agafem amb positivitat», va reconèixer el gerent de la FAM. No obstant això, la primera cursa de la campanya 2020-21, la Adamelo World Cup que tindrà lloc el proper 19 de desembre a Pontedilegno, Itàlia, se celebrarà «i això fa pensar que hi haurà una relativa normalitat a la competició», va afegir Albós. «Per a aquesta primera prova, hem volgut motivar els corredors i portem tots els que se sentien preparats per anar-hi. Com es va aturar la temporada, vam pensar que seria positiu posar-los el dorsal com més aviat millor», va subratllar Xavier Comas. Així doncs, tot l’equip marxarà a Itàlia excepte Marcel Prats, que està lesionat, i Carles Serra i Xavi Areny, que encara no es veien preparats.

L’equip nacional se centrarà aquest any en quatre campionats: la Copa del Món i la Copa d’Andorra, així com els campionats nacionals d’Espanya i França. Després de la prova de Pontedilegno, el calendari continua per Europa. La segona cita internacional serà el 29 de gener a Verbier, Suissa. La tercera cursa que disputaran serà la Marmoca Trophy, a Martelo, Itàlia, el 20 de febrer. La quarta cita de la temporada serà la més important per als corredors i per a la FAM amb l’arribada dels Campionats del Món 2021 d’esquí de Muntanya, la ISMF World Championship Comapedrosa, que tindrà lloc al Principat en format bombolla, com ja va anunciar Albós la setmana passada. Serà una setmana molt intensa amb quatre proves a disputar en tan sols cinc dies, del 2 al 6 de març. En aquesta prova en concret, la FAM aspira a tenir el màxim de representants possible, ja que actuarà com a amfitriona. Un dels debutants a la selecció, Adrià Batumeu, va explicar que el fet de competir a casa «a escala psicològica, és una motivació extra i, a més, pots practicar les baixades cada dia i saber-les de memòria, cosa que altres corredors no, i per a la vertical, pots entrenar aquella pendent en concret». Tanmateix, Albós va recordar que «també fa que et creïs una pressió addicional perquè estàs a casa teva i ho vols fer molt bé. Alguna vegada ha passat que a casa no hem obtingut els millors resultats». «És un arma de doble tall», va resumir Comas, encara que «tenim un staff psicològic que ens ajuda molt de cara a aquestes curses on hi ha més pressió».

10 dies després de donar el seu màxim a la Comapedrosa, està previst que alguns corredors, en modalitat parella, participin a la Pierra Menta, a Areches Beaufort, França. Finalment, el 25 de març assistiran a la Dolomia di Brenta, a Madonna di Camiglio, Itàlia. A banda del calendari internacional, els nou corredors també participaran en diferents proves de la Park Piolets Copa d’Andorra així com en diferents curses de la Copa de França i la Copa d’Espanya. A totes les proves, especialment les de la Copa del Món, «està tot bastant protocolitzat», va declarar Comas en referència a la crisi sanitària, ja que «hi ha un responsable de Covid-19 a cada delegació i ens hem de fer un test abans de viatjar i un altre abans de tornar». En el cas de la competició al Principat, hi haurà format bombolla, però no serà així a totes les proves. «Hem de respectar les normes de cada país i se’ns recomana reduir la mobilitat i ser bastant estrictes», va donar a conèixer el gerent de la FAM en referència al protocol, que s’adapta segons les circumstàncies.