PUBLICITAT

Andorra la Vella

Una vintena de joves protesten contra la «inacció» del Govern

Fridays for Future convoca la protesta amb motiu dels cinc anys de l’Acord de París

Per Judith Sáez

Una imatge de la protesta de Fridays for Future d’Andorra ahir a la tarda.
Una imatge de la protesta de Fridays for Future d’Andorra ahir a la tarda. | El Periòdic.

Una vintena de joves van secundar la protesta del grup ecologista Fridays for Future d’Andorra, que se suma a la convocatòria de l’entitat internacional, a la plaça del Consell General, ahir a les 18.30 hores. Els manifestants van demanar accions als governs per aturar el canvi climàtic i per denunciar la inacció de l’Executiu malgrat que va firmar l’Acord de París fa cinc anys. Les seves demandes són que l’Administració desenvolupi accions urgents davant la gravetat de la situació d’emergència amb mesures vinculants per reduir les emissions, així com per limitar la pèrdua de biodiversitat.

«Fa cinc anys que es va signar l’Acord de París en el qual Andorra va comprometre’s a mantenir l’augment de la temperatura inferior a dos graus i molt recomanable ment a 1,5 graus», va explicar el membre del col·lectiu Marc Salinas, que va exposar que actualment ja s’ha arribat als 1,2 graus. En aquest sentit, va etzibar que «això ens està causant vides, incendis, huracans i tempestes arreu del món, i no volem ni podem tolerar-ho».

Precisament per això, Salinas va exposar durant l’acte la importància de garantir «un futur digne» i «justícia climàtica» i va criticar la «inacció» per part del Govern des que es va firmar l’acord. «No hem aconseguit els objectius que vam proposar fa cinc anys», va assenyalar. Entrant al detall, algunes de les mesures que els ecologistes defensen que s’haurien de tenir en compte al Principat es basen en el foment del transport públic per reduir la mobilitat contaminant, així com d’altres d’àmbit mediambiental.

Pel que fa al primer punt, Salines va posar sobre la taula la «ineficàcia» del servei de transport públic, que promouria l’ús dels vehicles privats en tant que «ara mateix són molt cars i poc accessibles». Així, reclamen a l’Administració potenciar el servei implementant més línies i reduint el cost. «Demanem que siguin accessibles econòmicament, molt més eficaços i amb més freqüència», concloia el jove. Per altra banda, en relació amb la preservació del medi ambient, Salinas que va portar el megàfon durant l’acte protesta, va carregar contra el Govern criticant que «veiem que en comptes de promoure un respecte en la naturalesa i la biodiversitat anem cap a edificis monumentals com el telefèric, que l’únic que fan es destruir biodiversitat i mediambient». D’aquesta manera, l’esdeveniment va comptar amb crits reivindicatius com «volem justícia climàtica» i «la volem ara», i pancàrtes amb eslògans. Per exemple: «#FightFor1Point5» o «Make Paris Real».

Durant l’esdeveniment es van complir les mesures de seguretat sanitàries. Els manifestants van mantenir la distància social i es van situar mantenint els 1,5 metres entre ells, que sostenien una espelma entre les seves mans cadascun. Des del col·lectiu van subratllar aquest «nou concepte» de concentració «per seguir demanant que els governs facin alguna cosa» i també van subjectar diversos cartells reivindicatius. Emmascarats, separats, amb gel hidroalcohòlic i amb pluja que va fer apagar algunes de les espelmes que van dipositar a terra creant les paraules «Fight for 1,5», traduït de l’anglès: «lluita per l’1,5».

Per altra banda, Fridays for Furure d’Andorra va mostrar la seva comprensió davant la complexitat i dificultat que pot suposar la gestió de la crisi sanitària, social i econòmica a causa de la transmissió de la pandèmia mundial SARS-CoV-2. Tot i això, va fer èmfasi en el fet que la inacció de «quatre anys que queden enrere són inexcusables».
L’Acord de París estableix un marc global per a evitar un canvi climàtic perillós i aspira a assolir el manteniment de l’escalfament global per sota dels 1,5 graus, però també a reforçar la capacitat dels països per a fer front a l’efecte del canvi climàtic i a secundar-los en els seus esforços. En aquesta línia, des de la Unió Europea subratllen que és el primer acord universal i jurídicament vinculant sobre el canvi climàtic, adoptat la Conferència sobre el Clima de París (COP21) el desembre de 2015, el qual es va ratificar formalment el 5 d’octubre de 2016 i va entrar en vigor el novembre de 2016.

PUBLICITAT
PUBLICITAT