PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra Ens Mou demana que la població pugui decidir sobre el giny

El col·lectiu d’associacions entrega cartes als comuns de la Massana i d’Andorra la Vella i al raonador

Per Lídia López

Una imatge d’arxiu del Pic de Carroi.
Una imatge d’arxiu del Pic de Carroi. | Maricel Blanch

Coincidint amb el Dia Internacional de les Muntanyes, el col·lectiu d’associacions Andorra Ens Mou, va entregar una carta als comuns de la Massana i d’Andorra la Vella, i també li van fer arribar per via telemàtica al raonador del ciutadà, on els exposaven un seguit de demandes i preguntes al voltant del projecte del telefèric al Pic de Carroi. Segons va explicar a EL PERIÒDIC Carolina Motwani, presidenta de l’Associació per a la Defensa de la Natura (ADN), una de les entitats firmants de l’escrit, demanaven una trobada formal amb les corporacions per tractar aspectes com l’exposició del projecte a consulta ciutadana: «volem que ens donin la possibilitat de reunir-nos i de tenir un debat públic».

L’entrega de les missives es va fer de forma presencial ahir al matí en el cas dels comuns, i tal com va afirmar Motwani, «ens han rebut i les hem entrat», i a continuació, «l’objectiu és que, quan l’hagin pogut llegir i analitzar, ens responguin a les diferents preguntes que els hi hem fet». Un dels elements més destacats és la petició per sotmetre a coneixement públic el projecte per a la construcció i explotació del giny aeri, i posteriorment, si es vol celebrar una consulta ciutadana a ambdues parròquies, perquè «és una cosa que ens incumbeix a tots».

Al text, el grup d’associacions també es pregunten pels detalls del projecte, amb elements com si el telefèric vol tenir continuïtat fins a l’estació de Pal, si es vol establir un punt intermedi als Cortals de Sispony, o si està previst que, en cas de fallida anticipada, es disposi d’un muntant econòmic suficient per a desmuntar totes les instal·lacions. I, vinculat a la qüestió econòmica, també els demanen quina és la reserva pressupostària que ambdós comuns han fet els anys 2019 i 2020 per fer front a les inversions pels estudis i reserves de terrenys corresponents.

Pel que fa al medi ambient, el col·lectiu segueix insistint en la necessitat de fer un estudi d’impacte ambiental, i demana als comuns com s’asseguraran que el giny no compromet el llegat dels recursos naturals del país; i com es compatibilitzarà un projecte d’aquestes característiques amb la candidatura del país a reserva de la biosfera de la Unesco. «Necessitem que aquesta infraestructura estigui realment analitzada des de tots els punts», va apuntar la presidenta d’ADN, que també va posar en relleu que «hem de reflexionar si el projecte s’escau al model que Andorra vol portar a terme». «Hem de tenir clar què és el que nosaltres volem i què és el que tenim ganes de deixar per als futurs andorrans», va sentenciar.

Paral·lelament, el grup també va contactar amb el Raonador per tal que «tingui coneixement de què estem demanant», i a més, «ens pugui emparar i ajudar-nos en el nostre moviment». 

Un nou pas del grup 

Aquesta acció se suma a les que el col·lectiu Andorra Ens Mou ha estat desenvolupant des de la seva constitució, com la recollida de firmes a la plataforma Change.org, la publicació via xarxes socials d’imatges per part dels usuaris del Pic de Carroi, o la difusió de quatre panells informatius amb arguments en contra del projecte de caràcter econòmic, social, cultural i mediambiental. Sobre aquest darrer punt, Motwani va detallar que «en les publicacions hi ha hagut retorns de tot tipus», tant de gent que hi estava d’acord o que estava totalment en contra. «La resposta a les nostres publicacions és el que nosaltres volem: que s’inicïi un debat públic i una reflexió conjunta de tota la societat», va declarar la presidenta d’ADN.

En aquest sentit, Motwani també va assegurar que el grup «té moltes accions previstes» i que es van definint a mesura que se celebren les reunions del grup i es treballa en conjunt.

Finalment, des del perfil de Twitter d’Andorra Ens Mou, el grup va compartir el contingut de la missiva i va destacar que «es tracta d’una acció ciutadana, apartidista, amb el sol propòsit de defensar el nostre patrimoni». 

Els programes electorals incorporaven la participació ciutadana i la sostenibilitat

A la carta adreçada a les corporacions i el Raonador, el col·lectiu d’associacions també va incloure alguns dels elements que els partits guanyadors de les eleccions comunals del 2019 incloïen al programa electoral i que tenen a veure amb la construcció i explotació d’un telefèric fins al Pic de Carroi. En un primer punt, Andorra Ens Mou recorda la participació ciutadana, on la candidatura de Conxita Marsol exposava que «la participació dels que viuen i treballen a la parròquia en la gestió comunal, és fonamental i s’ha d’anar fent cada dia», i a més, també hi constava que «sotmetrem a informació pública la proposta de telefèric al pic de Carroi, amb la finalitat de poder adoptar la millor decisió per als interessos de la parròquia». Pel que fa al text de la candidatura d’Olga Molné, es recollia que «la col·laboració serà l’eix de totes les nostres actuacions» i també que «convocarem reunions de poble i trobades sectorials». D’altra banda, en relació amb la sostenibilitat, el programa de Demòcrates, Liberals i Progressistes SDP a la capital deia que «estem compromesos amb el desenvolupament sostenible i amb el llegat per a les generacions futures», mentre que el de Ciutadans Compromesos, Demòcrates i Liberals exposava que «la Massana té un patrimoni natural d’una gran riquesa i una elevada biodiversitat» i per això «si volem garantir que les futures generacions en puguin gaudir, hem d’aplicar mesures per protegir i ordenar el nostre entorn». Per tot plegat, la presidenta d’ADN, entitat firmant de la missiva, va considerar que «cal que els representants polítics tinguin en compte els diferents compromisos que van fer durant la campanya electoral i que els van portar a guanyar les eleccions».

PUBLICITAT
PUBLICITAT