PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra manté l’obertura de pistes al gener per «lleialtat amb Europa»

Benazet afirma que el confinament nocturn no ha estat mai sobre la taula ni hi serà per Nadal

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d'aquest divendres.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d'aquest divendres. | SFGA / JAVILADOT

Andorra descarta avançar l’obertura de les pistes d’esquí encara que Catalunya sí que pretén obrir la setmana vinent. Així ho va confirmar el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que va refermar la voluntat de «mantenir la lleialtat al consens europeu» en relació amb la decisió sobre la represa de l’activitat a les estacions.

L’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM) va emetre un comunicat ahir on es precisava que la data prevista pel conjunt d’estacions era el dilluns que ve, 14 de desembre, amb una obertura que es preveia «progressiva i gradual». No obstant això, l’ajornament per segon dia consecutiu de la reunió del Procicat, no va permetre oficialitzar la informació per part de la Generalitat, així com tampoc es va donar a conèixer el posicionament del govern català sobre la petició perquè Andorra quedi equiparada a la comarca de l’Alt Urgell, demanda feta des del mateix Principat i també per part de l’ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

D’aquesta manera, si finalment es donés la situació que la mobilitat lliure amb Catalunya es recupera i les estacions ja són obertes, es podria donar el cas que els andorrans i residents es poguessin desplaçar a les pistes del veí del sud a practicar esports de neu, un fet que en cap cas es miraria d’evitar des del Principat: «nosaltres no podem prendre cap decisió que limiti aquest dret de les persones».

Per tot plegat, Benazet va declarar que l’Executiu es manté en el seu parer, que «contempla l’obertura al gener, sense data precisa», així com ho farà França, on es comença a parlar del 7 de gener. De fet, el ministre també va considerar que la mesura anunciada va tenir «una resposta immediata», amb la relaxació de les mesures restrictives de circulació a Andorra per part de les regions franceses de l’Arieja i els Pririneus Orientals.

El protocol de Nadal, a validar 

D’altra banda, el ministre també va confirmar que el protocol per a la celebració de les festes de Nadal ja ha estat elaborat pel ministeri que dirigeix i que pròximament serà presentat a Consell de Ministres perquè sigui aprovat pel Govern. Un dels elements que inclou aquest protocol és els tests d’antigen, si bé Benazet va posar en relleu que «tenir un test amb resultat negatiu no ha de donar una falsa seguretat i que es deixin de complir la resta de mesures». El ministre també es va mostrar preocupat per les interaccions socials que es produiran durant aquestes dates, destacant que s’ha comprovat que durant els fenòmens socials amb interaccions descontrolades s’han donat rebrots, i en aquestes dates s’espera que hi hagi molts d’aquests contactes. Per això, va reiterar el missatge que «hem de procurar que aquest Nadal ens deixi veure molts més Nadals».

En qualsevol cas, Benazet va descartar que l’Executiu tingui sobre la taula un confinament nocturn durant les festes nadalenques, exposant que les circumstàncies d’Andorra són diferents a les d’un país gran, i creu que regulant l’horari dels restaurants és suficient perquè no es donin «circumstàncies perilloses durant la nit». 

Es registren 46 nous positius i 93 altes

Pel que fa a l’actualització epidemiològica, el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar que les darrers 24 hores s’havien detectat 46 nous positius en Covid-19, elevant a 6.370 els casos d’aquesta segona onada, d’un total de 7.236. No obstant això, les 93 noves altes fins al total de 6.598, havien reduït notablement els actius fins a les 560 persones. El ministre també va compartir la pressió sobre el sistema sanitari, que ahir comptava amb 19 ingressats a l’hospital: 15 a planta i dos a l’UCI, un d’ells ventilats. A la planta Covid del Cedre, no hi ha cap pacient. Finalment, el nombre d’òbits no havia crescut i es mantenia en les 78 persones. En relació amb la població escolar, ahir hi havia 19 aules en règim de vigilància activa, vuit de total i onze de parcial, i 46 sota vigilància passiva. D’altra banda, Benazet també va confirmar que el brot sorgit al centre penitenciari estava pràcticament superat, ja que els 15 interns havien estat donats d’alta i dels sis treballadors infectats, restaven la meitat per recuperar-se. Per tot, el ministre va confirmar que la taxa de reproducció es mantenia per sota de 0,9, una xifra que és important mantenir fins al Nadal.

PUBLICITAT
PUBLICITAT