PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Rossell i Grande-Marlaska parlen dels efectes de les restriccions

Els ministres d’Interior comparteixen la incidència social i a l’economia de la manca de mobilitat actual

Per Lídia López

Un moment de la trobada telemàtica entre els ministres Rossell i Grande-Marlaska d’ahir.
Un moment de la trobada telemàtica entre els ministres Rossell i Grande-Marlaska d’ahir. | SFGA

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rosell, es va reunir telemàticament ahir amb el seu homòleg espanyol, Fernando Grande-Marlaska, per tractar diversos aspectes d’acutalitat i que tenen a veure amb la cooperació hispanoandorrana. Així ho va explicar el Govern, mitjançant un comunicat, i després del primer anunci del ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Una de les qüestions que els titulars d’Interior van tractar va ser la dels efectes econòmics i socials que les actuals restriccions de mobilitat estan comportant a ambdues bandes de la frontera, si bé, el Govern segueix a l’espera d’una resposta per la banda catalana de cara a una possible equiparació d’Andorra amb la comarca de la Seu d’Urgell, i conseqüentment, recuperació de la mobilitat. Això és degut al fet que Espanya va deixar en mans de les comunitats autònomes la gestió de les seves limitacions frontereres per al control epidemiològic.  En aquest sentit, avui se celebra una nova reunió del Procicat, òrgan gestor i de control de la situació envers del virus per part de la Generalita de Catalunya, i per tant, es podria tenir finalment una resposta al respecte les pròximes hores.

De fet, a la taula de treball se li ha sumat una nova demanda d’obertura més enllà de Catalunya les darreres hores, i és que la Vall d’Aran, inspirada en la petició de l’Alt Urgell, vol que es reprengui la mobilitat amb França.

En qualsevol cas, Rossell va aprofitar la reunió per agrair el suport ofert pel part del govern espanyol durant el confinament de la primera onada de la pandèmia durant els mesos de primavera, quan es va assimilar Andorra a les comarques veïnes pirinenques del sud.

Encara pel que fa a l’actualitat, Rossell i Grande-Marlaska van posar en comú les estratègies que ambdós països han posat en marxa de cara a la temporada d’hivern per pal·liar la propagació del virus, com per exemple, la decisió d’ajornar l’obertura de les estacions d’esquí fins al gener en el cas andorrà.

Bona cooperació bilateral  

Els ministres també van abordar qüestions de les relacions bilaterals com ara la col·laboració en l’àmbit de la seguretat en la celebració de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, que s’ha de celebrar al Principat durant la primavera del 2021, sempre en funció de l’evolució epidemiològica i de la situació pandèmica que es visqui aleshores. Així, van compartir t el treball que s’està duent a terme entre els cossos de seguretat dels dos països per garantir el bon desenvolupament d’aquest fòrum internacional.

I encara vinculat a les relacions bilaterals, a la reunió també es va parlar de l’aplicació del conveni trilateral entre Espanya, França i Andorra, concretament en relació a l’afectació dels tràmits vinculats amb els permisos de residència entre els quals els dels estudiants andorrans en territori espanyol, una qüestió que ja van tractar mesos enrere les ministres d’Exterior, Maria Ubach i Arancha González Laya. L’objectiu és trobar una fórmula que agilitzi aquests tràmits.

PUBLICITAT
PUBLICITAT