PUBLICITAT

Més de 3.900 firmes per obrir les pistes durant les festes de Nadal

Les estacions no es posicionen davant la demanda, malgrat que les condicions meteorològiques són favorables

Per Judith Sáez

Imatge d’arxiu dels cartells de l’estació de Grandvalira al Pas de la Casa, Encamp.
Imatge d’arxiu dels cartells de l’estació de Grandvalira al Pas de la Casa, Encamp. | Maricel Blanch

Els residents del Principat van iniciar una campanya de recollida de firmes per demanar al Govern i a les estacions d’esquí que s’obrin les pistes durant les festes de Nadal. De moment, la petició iniciada ja compta amb més de 3.900 signatures de persones que li han donat suport.

«Entenem la lleialtat vers els Estats que sempre ens donen suport, però això no hauria de perjudicar els ciutadans d’Andorra durant les festes nadalenques», subratllaven des de la campanya iniciada a la plataforma change.org el diumenge i que espera obtenir 5.000 firmants. A més, alguns dels afectats van exposar que l’esquí és una de les «activitats amb menys risc de transmissió del virus» i reclamen el «dret» dels residents a fer ús de les instal·lacions i complexos esquiables. «Se’ns està prohibint la pràctica de l’esquí perquè els països veïns no volen que els seus ciutadans vinguin a esquiar», denunciaven, tot exigint «l’oportunitat d’esquiar a les nostres estacions» encara que no s’esperin turistes.

I és que, segons les declaracions a mitjan de la setmana passada per part del cap de Govern, Xavier Espot, l’ajornament de l’obertura de les pistes d’esquí «com a mínim fins a principi del pròxim mes de gener» respon a «la voluntat de ser lleials a molts països europeus i sobretot a França», la qual el divendres va permetre la mobilitat bidireccional entre els ciutadans del Principat i dels departaments de l’Arieja i els Pirineus Orientals amb motiu de compra. A més, Espot va ressaltar que es tractava d’una decisió presa des d’una «perspectiva sanitària, econòmica i social», i anunciada conjuntament amb les estacions d’esquí nacionals, tot i que havia estat «certament difícil i dolorosa».

En aquest sentit, l‘Associació de Pisters Socorristes d’Andorra (APSA) va recordar que la demora de l’obertura té perjudicis econòmics en molts professionals del sector «que de moment es queden sense feina fins a nou avís», així com a la resta de negocis i activitats que en depenen directament. Per exemple, els establiments de lloguer de material.

No obstant això, el Govern no ha manifestat un replantejament de la decisió presa pel que fa a l’obertura de les pistes d’esquí aquest mes de desembre, mentre que des d’Ski Andorra van optar per no pronunciar-se davant la petició ciutadana anomenada «obertura de les pistes d’esquí per a residents andorrans».

Per part de les estacions d’esquí, Vallnord-Pal Arinsal, Ordino Arcalís i Grandvalira tampoc van voler entrar en valoracions i van preferir no especificar quina és la quantitat de pistes que podria haver obert en aquests moments, arran de les nevades dels últims dies. De fet, aquest cap de setmana ja s’han vist esquiadors gaudir de les pistes pel seu compte, també gràcies a la neu produïda pels canons. En aquest sentit, fent cas omís de les indicacions dels països europeus, algunes estacions espanyoles han decidit aprofitar la neu d’entre 15 i 20 centímetres i obriran les seves portes. És el cas de Punto de Nieve de Santa Inés (Sòria) o Llanos del Hospital (Osca).

Per altra banda, la campanya també posa de manifest el fet que «som nombrosos els amants de les nostres muntanyes i dels esports que s’hi practiquen, moltes les famílies que solen aprofitar el descans de Nadal per esquiar amb els petits a les nostres estacions. Sobretot aquest any, els parcs infantils també estan tancats», una qüestió que no es dona en molts països europeus, on s’ha permès gaudir als infants d’aquestes zones d’esbarjo. Amb tot, des del moviment van matisar que són «conscients que la situació sanitària actual és delicada i que plegats hem d’actuar a favor de la lluita contra el SARS-COV-2» però van emfatitzar en el fet que «la situació econòmica del nostre país està sent molt afectada a causa d’aquesta pandèmia» i alguns usuaris de la plataforma inclús demanaven l’obertura d’almenys una part de les instal·lacions per poder aprofitar el forfet de temporada que molts ja asseguren haver comprat i lamenten que no podran aprofitar.

Naturlandia obre la pista del Pla de Conangle per practicar esquí de fons

L’estació d’esquí de fons de la Rabassa obre avui la pista del Pla de Conangle (d’un quilòmetre) per a la pràctica de l’esquí de fons, tant per a la modalitat clàssica com per patinador. Naturlandia és la primera estació d’aquestes característiques dels Pirineus que obre les seves instal·lacions als esquiadors. Des de l’estació van informar que les nevades dels darrers dies, juntament amb la producció de neu de canó, han assegurat una base òptima que permet tenir la pista en bones condicions per a la pràctica de l’esquí nòrdic. A més, van afegir que l’equip de terreny ja ha trepitjat i treballat la pista, que complementarà l’oferta lúdica i gastronòmica del parc. L’horari d’obertura de les instal·lacions serà de 9.00 hores a 17.00 hores i també romandrà oberta el cap de setmana del 12 i 13 de desembre, així com el 19 de desembre. I és que des de Naturlandia van destacar que la intenció és mantenir l’obertura fins a finals de temporada, sempre que «les condicions de neu i la situació sanitària ho permetien», també valorant l’ampliació del nombre de pistes i activitats. Per altra banda, es recomana fer reserva prèvia per utilitzar les instal·lacions per garantir la seguretat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT