PUBLICITAT

Nou web divulgatiu en marxa sobre les festes de l’ossa

L’objectiu és donar informació sobre la seva història i evolució

Per El Periòdic

Una imatge sobre les festes de l’ossa.
Una imatge sobre les festes de l’ossa. | Comú d\'Ordino

El departament de Patrimoni Cultural ha impulsat un nou apartat web divulgatiu sobre les festes de l’ossa al país per tal de posar de relleu la importància d’aquesta celebració i donar informació sobre la seva història i evolució. Així, el nou portal vol posar en valor les celebracions al voltant de la figura de l’os que se celebren a Encamp i Ordino, ja que les dues representacions són festes d’interès cultural incloses a l’inventari general del Patrimoni Cultural.
L’espai digital permet apropar a la ciutadania les particularitats de les celebracions encampadana i ordinenca, i la relació entre les festes d’Andorra i de França. També compta amb un espai infantil amb curiositats, llegendes i jocs sobre els ossos. El web té una clara vocació pedagògica amb diversos apartats: ‘Quan ens ve a veure l’Ossa, fem festa grossa’, ‘L’Ossa a casa nostra a través de la seva història’, i ‘d’Ossos arreu!’. Tots aquests apartats permeten explicar la festa i fan referència a la presència de l’animal a les valls i el seu llegat patrimonial material i immaterial.
Aquesta tasca divulgativa és un treball paral·lel a la feina que està duent a terme el ministeri de Cultura i Esports i els comuns d’Encamp i Ordino per impulsar la candidatura a patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco de les festes de l’os dels Pirineus, presentada pel govern francès. De fet, el web és un pas més en l’estratègia de reconeixement i de valoració internacional d’aquest patrimoni festiu, que es vol presentar a la Unesco.
Les festes al voltant de la figura de l’os als Pirineus havien estat habituals en les zones de muntanya. En l’actualitat són pocs els pobles dels Pirineus on encara se celebren les festes de l’os, o de l’ossa en el cas d’Andorra. Les més conegudes són les de l’Alt Vallespir: Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les festes de l’os des de temps immemorials i se celebren durant el Carnaval.
A Andorra, les festes de l’ossa s’emmarquen en el cicle festiu d’hivern. El ball de l’ossa és un dels actes centrals del Carnaval encampadà, un dels més populars del país. L’última ossa d’Ordino se celebra a inicis de desembre. De fet, aquest dimarts 8 de desembre tindrà lloc la representació ordinenca, tot i que serà una teatralització inusual degut a les circumstàncies excepcionals. Les dues festes de l’ossa tenen elements comuns i singulars. Una persona disfressada d’ossa és el personatge central de les dues representacions que en un to burlesc i crític cerquen la complicitat del públic assistent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT