PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«El comú ha volgut fer, moltes vegades, actes solidaris i solitaris»

Entrevista a Miquel Aleix, conseller escaldenc de Demòcrates

Per Lídia López

Miquel Aleix a la seu de Demòcrates.
Miquel Aleix a la seu de Demòcrates. | El Periòdic

Miquel Aleix és conseller del Comú d’Escaldes-Engordany per Demòcrates. Després d’anys governant, el grup viu ara una etapa a l’oposició, i assegura que l’enfronten «amb la voluntat de col·laborar» amb la majoria socialdemòcrata pel bé de la parròquia.

–Què n’opina dels primers mesos del govern de Rosa Gili?
–El que nosaltres hem manifestat en diverses ocasions durant aquests ja quasi 11 mesos de mandat socialdemòcrata al Comú d’Escaldes-Engordany és que tenim poca informació i poca col·laboració per poder fer un treball positiu i conjunt amb la majoria. Des que vam perdre les eleccions vam dir que faríem una oposició constructiva per a tots els ciutadans escaldencs. Però ens hem trobat sovint en la situació que el comú ha fet coses o ha emprès mesures que nosaltres hem sabut a través dels mitjans de comunicació perquè no s’han tractat a les comissions corresponent; malgrat que moltes vegades hem demanat i reclamat que se’ns informés.

–Al juny van oferir una roda de premsa on es queixaven d’aquesta situació. Segueix igual?
–Jo crec i espero que vagi millorant, però de moment, no he trobat gran millora. Per exemple, tot el que va sortir amb el projecte de La cultura no s’atura, nosaltres com a membres de l’oposició no en vam saber res fins que va sortir als mitjans, i creiem que si ens ho haguessin dit, potser hauríem pogut fer raonar la majoria que això era d’interès. I aquest és un exemple clar del que ha anat passant els darrers mesos. Nosaltres hi posem molt bona voluntat, però si la majoria no ens considera com a col·laboradors, sinó que ens considera com una oposició a la qual s’informa quan convé de temes puntuals, però que no genera treball d’equip, de poc poden servir les nostres idees. I això no és a favor del seu partit, sinó a favor dels ciutadans d’Escaldes-Engordany que és el que a nosaltres ens preocupa i ens interessa. Perquè, malgrat tot, sabem que ells estaran durant quatre anys a la gestió de la parròquia, i com a ciutadans escaldencs, el que volem és treballar i col·laborar perquè puguem fer el millor projecte per a tots els veïns de la nostra parròquia.

–Aquest inici de mandat ha estat marcat per la pandèmia de la Covid-19. Com creu que s’ha gestionat des del comú?
–La crisi de la Covid ha sigut una crisi importantíssima, no solament a Andorra sinó a arreu. I en concret, a Escaldes-Engordany s’han pres les mesures que s’havien de prendre en coordinació amb el Govern. Però també, moltes vegades, han volgut fer actes solidaris i solitaris. Perquè jo crec que aquests actes solitaris que ha volgut fer el Comú d’Escaldes-Engordany, a través per exemple d’un programa d’ajudes, si s’haguessin coordinat amb l’administració general, haurien estat molt més productives. Perquè, ara mateix, ens trobem que vam votar al mes de juliol una partida importantíssima al pressupost per ajudes, i que aquests diners no podran ser gastats en aquestes ajudes perquè fins ara hi ha poques demandes. I crec que si des de l’inici hi hagués hagut la voluntat de posar unes partides per ajudes conjuntament amb el Govern i la resta dels comuns, el sistema hauria estat molt més àgil i haurien arribat molts més diners a les persones que ho necessiten que no pas els que finalment arribaran.

–Així, a banda de l’aparcament de l’Escaler, quines altres inversions prioritzarien vostès?
–Hi ha diverses accions que teníem previstes. D’una banda, la millora als passejos del Riu que vam aprovar el divendres i pensem que és prioritari. A més, també creiem molt important fer la separativa d’aigües de l’avinguda Fiter i Rossell, que és un projecte que es fa per fases i estava prevista per enguany, finalment no s’ha adjudicat. Seria interessant poder-ho desenvolupar juntament amb un enjardinament de la zona. Cal tenir en compte que un cop tinguéssim aquesta separativa i també la de la carretera d’Engolasters, tindríem un dels percentatges més gran com a parròquia pel que fa a la separativa d’aigües i en compliment en normativa mediambiental.

–Entrant a qüestions d’actualitat: com valoren la recuperació del CIAM?
–Lamentem que, una sala que estava fent una funció i que s’havia arribat a un acord entre el comú anterior i el Govern, amb la voluntat de portar la cultura on ja hi ha el Museu Carmen Thyssen, de cop i volta, el comú vulgui que li deixin. I pel que veiem fins ara, està buida. Volem pensar que algun projecte té pensat el comú per aquest espai, perquè ara és una llàstima que tenint aquest lloc tan emblemàtic, estigui buit.

–Al voltant de la taxa sobre la tinença de gossos, a Escaldes-Engordany no s’aplicarà. Què n’opinen?
–És un altre dels temes que no s’ha parlat a les comissions. El que passa aquí  és el que moltes vegades he comentat que valdria la pena fer polítiques unitàries, i que tots els comuns es posessin d’acord entre tots en trobar una taxa per la tinença dels gossos. Trobar una xifra coherent entre el comú que la vol més elevada i el que no la vol. Perquè el que no crec és que haguem de tornar a caure a fer set polítiques diferents com si fóssim set Andorres; el país és molt petit. El que sí que demanem és que la gent sigui responsable i netegi quan té una mascota. I tot i considerar que la majoria de gent és respectuosa i intenta netejar el màxim possible, el que és evident és que el comú sempre ha de passar per darrere per acabar de netejar-ho tot bé, i això té unes despeses econòmiques per a l’Administració. Així que penso que valdria la pena que hi fos, i que hi fos amb un acord general de tots els comuns.

–Darrerament també s’ha parlat molt sobre la necessitat de posar en marxa un bus comunal. Què en pensen?
–Nosaltres creiem, i si llegim el mateix programa polític que portava el partit socialdemòcrata quan va presentar-se a les eleccions, recollien que era necessari un bus comunal a Escaldes-Engordany. Hem vist que han passat 11 mesos i l’únic que han fet al respecte és repetir a l’estiu el circuit a Engolasters. Pensem que, sense demora, s’hauria de preveure un programa de bus per circular per Escaldes-Engordany. Nosaltres també ho portàvem al programa i crec que val la pena que es faci com més aviat millor. 

–També s’ha plantejat la possibilitat de fer-lo unificat amb Andorra la Vella. Ho considerarien?
–Forma part de la política de col·laboració i nosaltres hi estem d’acord. Si hi ha esforços que, sumant els de les dues parròquies, són més eficients per al ciutadà i rebaixen els costos, millor que millor. Aleshores, sobre aquest tema precís no ho sé perquè no ho tenim estudiat, però penso que si s’estudiés i es millorés el servei de les dues parròquies, seria una bona cosa de fer-ho i caldria insistir que es fes d’aquesta manera. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT