PUBLICITAT

Els turistes francesos tornen al Pas de la Casa amb contagotes

Carrié creu que els ciutadans de l’Arieja i els Pirineus Orientals no s’han assabentat de la reobertura

Per Irene Mas Fàbrega

L’avinguda principal del Pas de la Casa.
L’avinguda principal del Pas de la Casa. | ANA/E.C.

A finals de la setmana passada el Govern va arribar a un acord amb les autoritats franceses per permetre el pas de ciutadans que resideixen a les zones de l’Arieja i els Pirineus Orientals al Principat, amb l’objectiu de reprendre l’activitat comercial i, així, ajudar a l’economia nacional en el context d’afectació de la pandèmia de Covid-19. En aquest sentit, des del divendres els ciutadans francesos dels territoris en qüestió poden accedir a Andorra lliurement per la frontera ubicada al Pas de la Casa, de la mateixa manera que els ciutadans andorrans es poden desplaçar cap aquests departaments del territori francès tan sols amb l’objectiu de realitzar compres.

En relació amb l’esmentat, el president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, va explicar a EL PERIÒDIC que malgrat que la totalitat d’activitat comercial del Pas actualment està oberta entre un 50% i un 60%, «durant els dos dies hi ha hagut molt poca gent». Així, va apuntar que la tendència entre els visitants francesos ha estat, durant tot el cap de setmana, accedir al Principat a primera hora del matí, realitzar compres a les grans superfícies i marxar, de la mateixa manera que van fer-ho quan es va reobrir el pas a la mateixa frontera després de la primera onada de la pandèmia: «A partir de mig matí o el migdia, tant el dissabte com el diumenge s’han quedat molt tranquils en relació amb la rebuda de persones».

Igualment, Carrié va explicar que evidentment, «s’ha notat una mica de diferència en l’afluència de gent perquè hi ha hagut més moviment. A més a més, fins aquest cap de setmana, tot estava tancat al Pas». Així, va comentar que, en relació amb la permissivitat de mobilitat, «per un costat estem molt contents, però per l’altre costat no, perquè no hem aconseguit, de moment, una quantitat de visitants i un volum de vendes com la que seria normal per l’època de l’any». En aquest sentit, va considerar que «creiem que molts francesos encara no saben que poden passar la frontera. La informació no s’ha transmès prou» i va destacar que «és molt important que les autoritats comuniquin a la població francesa que pot venir al Pas, perquè estem convençuts que l’autorització no ha arribat a les poblacions dels Pirineus Orientals».

El temps en contra

A banda d’això, el president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa va considerar que la climatologia ha estat adversa i no ha fomentat que els turistes de la banda francesa s’animessin a travessar la frontera. Ssegons el Servei Meteorològic Nacional, el dissabte va ser el dia durant el qual es van registrar les temperatures més baixes de l’any a tot el Principat i tot i que el cel va estar serè durant el matí, cap a la tarda van arribar fronts de precipitacions d’aigua i de neu provinents de la borrasca Dora, que van deixar gruixos febles de, com a màxim, 5 centímetres. El diumenge, al nord del Principat va nevar durant tot el dia de manera intermitent.

Finalment, tot i que els resultats de vendes i d’afluència de visitants durant el primer cap de setmana de reobertura  de la frontera no van ser els esperats, Jean Jaques Carrié va expressar que «la gent del Pas de la Casa està contenta de tornar a notar la regularitat i a la seguretat de saber que la frontera torna a estar oberta, tot i que de manera parcial, i es mostren esperançats que a poc a poc els visitants francesos tornaran a pujar, tot s’anirà posant en marxa de nou i, finalment, s’estabilitzarà una mica més». De fet, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el divendres va recordar que aquesta obertura precedeix a la general, que d’entrada es preveu pel pròxim dia 15 de desembre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT