PUBLICITAT

L'oposició abandona la sessió informativa sobre l'acord monetari

  • "Ara no és aconsellable convertir-se en un estat poc fiable", diu en referència a l'acostament a la UE
  • Confirma que no hi haurà lliure establiment de bancs europeus
23122010_bartu
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, aquesta tarda al Consell General per explicar la negociació sobre l'acord monetari. Foto: TONY LARA
Els presidents dels grups parlamentaris de l'oposició han anunciat, després de la intervenció del cap de Govern per informar de la situació de l'acord monetari amb la Unió Europea, que abandonen la sessió perquè Bartumeu no els vol facilitar la carta que va enviar al comissari Olli Rehn. El president del grup parlamentari d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, ha al·legat que el cap de Govern no es fia del que puguin fer els consellers amb la informació que demanen, i ha recordat que necessitarà el suport dels consellers de l'oposició per tirar endavant l'acord monetari, i que el d'ApC no el tindrà.
El president de Coalició Reformista, Joan Gabriel, per la seva banda, també ha mostrat la seva disconformitat amb la negació de Bartumeu de facilitar-los la carta demanada, i ha anunciat que els reformistes també abandonen la sala en acabar el primer torn d'intervencions. Aquests, però, s'han aixecat i han marxat en el moment que Francesc Rodríguez ha fet referència al posicionament dels grups parlamentaris de l'oposició, negant que el cap de Govern hagués dit que no es fiava a l'hora de passar la informació sobre l'acord.Bartumeu ha lamentat la plantada i ha manifestat que l'acord monetari és una qüestió d'Estat que no es pot tractat amb "llums i taquígrafs", i ha recordat que anteriors Governs liberals negaven la documentació quan ell era el cap de l'oposició.
Anteriorment el cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha sintetitzat en dos punts les motivacions que han de dur al Principat a tirar endavant les negociacions de l'acord monetari amb la Unió Europea. Durant la seva compareixença al Consell General, ha explicat que el país ha de "reforçar la competitivitat" de tots els sectors econòmics i, en especial del sistema financer. A més, ha assegurat que cal "mantenir el prestigi institucional" seguint amb les negociacions demanades des del mateix país.

Bartumeu ha desglossat aquests dos arguments en cinc motivacions diverses. D'entrada, ha explicat que els pactes i els compromisos adquirits s'han de complir. El cap de Govern ha assegurat que estava convençut que s'havia entrat al procés de pacte amb bona fe i sabent el que es demanava i que, per tant, ara "no és aconsellable" convertir-se en un "estat poc fiable".

A més, ha remarcat que el Principat és l'únic microestat que utilitza la moneda comunitària sense haver arribat a un acord previ amb la Unió i aquesta característica no és vista amb bons ulls des del Banc Central Europeu. A més, ha comentat que si es pretén que Andorra s'aproximi a la Comunitat a través d'un acord d'associació s'haurà de fer l'esforç d'assumir la legislació d'Europa de tota manera. En aquest sentit, ha dit que "si es vol, i el Govern ho vol" que la banca andorrana es pugui expandir i que es puguin captar inversions estrangeres per al sector financer, s'haurà de fer aquest pas.  

El cap de l'Executiu també ha dit que si es nega la negociació es malmetrà la imatge del país, afeblint la banca ja que aquest sector quedaria "sota la sospita" de no voler treballar dins els paràmetres de la legislació internacional.  Bartumeu ha assegurat que l'acord va molt més enllà de la simple possibilitat d'encunyar euros.

Per últim, el cap de Govern ha explicat que no s'ha volgut deixar tancar la porta de la negociació amb la Unió Europea ja que hagués significat un "trencament" que hagués deixat marcada una imatge "molt negativa" d'Andorra a Brussel·les.

Segons Bartumeu, totes aquestes motivacions van dur al Govern a respondre a la carta del comissari europeu Olli Rehn assegurant que el Principat està interessat en seguir amb les negociacions d'una forma proactiva. El cap de Govern també ha confirmat que qualsecol entitat bancària que vulgui establir-se al Principat necessitarà de l'autorització prèvia del Govern d'acord amb la legislació andorrana.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT