PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França permet la mobilitat des de l’Arieja i els Pirineus Orientals

El país gal autoritza la circulació amb Andorra, però només per efectuar compres

Per Judith Sáez

Imatge d’arxiu de la frantera francoandorrana del Pas de la Casa, Encamp.
Imatge d’arxiu de la frantera francoandorrana del Pas de la Casa, Encamp. | Maricel Blanch

Els residents de l’Arieja i els Pirineus Orientals poden accedir al Principat, així com els andorrans es poden desplaçar cap aquests departaments del territori francès des d'aquesta tarda, però només per efectuar compres. Ho ha comunicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença per actualitzar la situació epidemiològica del coronavirus al país, tot especificant que els ciutadans hauran de dur un certificat d’autoresponsabilitat que acrediti el seu desplaçament amb aquest supòsit. Així mateix, el titular del ministeri ha deixat la porta oberta a la possibilitat de pernoctar dels visitants, ja que «l’estança no està especificada» en les directrius establertes per França i dubta que «hi hagi dificultats» en aquest sentit.

El document acreditatiu, anomenat Attestation de déplacement dérogatoire es pot descarregar al web del Ministeri d’Interior francès i s’haurà d’utilitzar per travessar la frontera, una mesura que aporta «una mica de llum en la situació complicada que estem vivint», ha valorat Benazet, qui ha recordat així que precedeix l’obertura general que preveu l’estat gal per al pròxim dia 15. Per això, el responsable de Salut ha agrait el fet que s’hagi inclòs Andorra a les restriccions de mobilitat decretades per França, que tan sols permeten superar els desplaçaments de més de 20 quilòmetres amb motiu de comprar.

Aquesta permissivitat de circulació, tot i que amb «condicions molt limitades», ha dit el responsable de Salut, és fruit de les converses i la «bona col·laboració» amb les autoritats franceses i, en especial, el copríncep i president del país gal, Emmanuel Macron. A més, permetran una reactivació de l’economia i l’activitat comercial al Pas de la Casa on es potenciaran els protocols de seguretat en matèria sanitària per «tenir-ho tot a punt per si demà vinguessin molts visitants francesos», ha augurat el ministre. Pel que fa a la possibilitat de restablir la mobilitat amb l’estat espanyol, però, no hi ha novetats.

Segons ha manifestat Benazet, l’Executiu roman a l’espera d’una resposta per part de les autoritats espanyoles i catalanes amb qui reitera mantenir el contacte i una activitat diplomàtica de manera «molt intensa». «Esperem que en els pròxims dies puguem avançar alguna solució» d’acord amb l’equiparació del Principat amb les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i l’Aran, més enllà de la programació de fases de desescalada establertes al país veí. «Una situació podria ser independent de l’altra. Està desvinculat», ha recalcat Benazet.

Pel que fa al brot sorgit al centre penitenciari, Salut informa que s’han detectat sis interns i 13 treballadors positius per coronavirus arran del segon cribratge efectuat al centre. Encara es desconeix l’origen dels contagis, tot i que se sospita d’haver-se pogut produir en un bar. Per altra banda, tan sols s’han detectat cinc positius als centres escolars del total de 1.348 tests d’antigen desenvolupats.

Gairebé 6.100 casos de Covid-19 durant la segona onada

La xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia al Principat ascendeix a 6.955 persones (51 més que el dia anterior) dels quals 6.097 són de la segona onada. D’aquests, 748 es mantenen actius, dels quals 22 es troben ingressats al centre hospitalari. En concret, hi ha 19 persones a planta i tres a l’UCI (dos amb ventilació mecànica). Tot i això, a la planta Covid-19 habilitada al Cedre no hi ha cap ingressat. Pel que fa a les persones recuperades, se’n registren 6.130 des de l’inici de la crisi sanitària i 5.325 durant aquesta segona onada. El total de defuncions fins a la data és de 77. Les escoles amb vigilància activa descendeixen a 36: nou totalment i  27 parcial.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT