PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

200.000 euros per la remodelació del passeig del Riu d’Escaldes

Serà la primera fase d’actuació a la zona, que tindrà continuïtat

Per Lídia López

Els consellers escaldencs, instants abans de començar la sessió d’ahir a la tarda.
Els consellers escaldencs, instants abans de començar la sessió d’ahir a la tarda. | El Periòdic

El Comú d’Escaldes-Engordany va aprovar per unanimitat, a la sessió del Consell de Comú d’ahir, l’adjudicació definitiva dels treballs de reforma i embelliment de diversos trams del passeig del Riu. Es tracta d’un projecte al qual se li vol donar continuïtat amb noves fases d’actuació per tal de revalorar la zona. Les obres al primer tram d’actuació tindran un cost de 200.000 euros.

Concretament, en aquesta primera fase, s’intervindrà els trams compresos entre l’avinguda Copríncep de Gaulle fins al carrer Constitució; del carrer Constitució fins a l’avinguda de les Escoles; i des de l’avinguda de les Escoles fins a l’avinguda Copríncep de Gaulle. Tal com va declarar la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, «ja fa uns anys que no s’hi feia cap intervenció i és necessària», fent referència a les rajoles trencades i els grafits de les parets, a banda que va apuntar que «la Covid ha fet que les coses vagin més lentes del que hauríem volgut». A més, també s’aprofitarà l’actuació per instal·lar-hi uns fanals nous.

De fet, l’antic equip de govern demòcrata, ja va encarregar un projecte per a la remodelació del passeig del Riu, que preveia una intervenció ambiciosa, amb passarel·les per travessar el riu incloses, que s’elevava per damunt dels quatre milions d’euros. Així que, malgrat que l’equip socialdemòcrata va apuntar que la proposta «ens agrada i es pot recuperar parcialment o agafar-ne idees», tal com va reconèixer el cònsol menor, Joaquim Dolsa, també va exposar que ara no és el moment de fer aquest tipus d’inversions. 

Per la seva banda, l’oposició demòcrata va donar el suport a la iniciativa i va celebrar la decisió, ja que segons el conseller Jordi Vilanova, «la parròquia s’ho mereix», a la vegada que es va mostrar comprensiu per la negativa a fer el dispendi de quatre milions d’euros, ja que «avui dia, entenem que la gestió de les finances comunals ha de ser rigorosa».

Concessió dels ‘opis’  

Un altre dels elements que es va debatre a la sessió va ser l’adjudicació per a la gestió i explotació dels espais per a la col·locació de suports publicitaris, també anomenats opi, com és el cas dels plafons publicitaris de les marquesines de les parades del bus, a tall d’exemple. La proposta, exposada per la consellera de Promoció i Dinamització Turística i Econòmica, Meritxell Massoni, comprenia l’acceptació de l’única proposta rebuda mitjançant un concurs públic convocat al setembre per al manteniment i gestió dels 32 punts que actualment hi ha a la parròquia per 73.000 euros, i també la possibilitat d’ampliar-los en 30 unitats més. 

Aquest segon element no va convèncer a l’oposició, que va considerar que la instal·lació d’aquests nous punts informatius esdevindrien «barreres arquitectòniques i una molèstia pels comerços que els tinguessin davant», segons Núria Barquín, i va recalcar els esforços de l’anterior equip comunal per «deixar l’eix central net». Per la seva banda, Vilanova va afegir que una millor solució seria instal·lar panells digitals, perquè podrien donar més possibilitats comunicatives i són més atractius. L’equip de govern va recollir de grat la proposta del conseller i va assegurar que els nous opis que s’instal·lin seran previ acord amb el comú, que en cap cas vol «posar 30 opis a Vivand», tal com va declarar Dolsa. De fet, el cònsol menor també va apuntar que «s’ha aconseguit un bon acord» perquè també s’han assegurat la disposició del 30% dels opis.

Finalment, pel que fa a la resta de punts tractats a la sessió, també es va aprovar el decret de modificació de la descripció del lloc de treball del cap de Cadastre al registre de la funció pública comunal, per tal que pugui ocupar puntualment funcions del cap d’Urbanisme. 

Els ajuts a les persones i empreses acumulen un total de 124 demandes

Durant la roda de premsa posterior a la sessió del Consell de Comú, la cònsol major, Rosa Gili, i el cònsol menor, Joaquim Dolsa, van informar al voltant de les primeres demandes per acollir-se als ajuts impulsats des de la corporació. D’aquesta manera, fins ahir, el comú escaldenc havia rebut 57 peticions d’ajut a les persones i 67 per a les empreses, és a dir, un total de 124. En aquest sentit, Gili va apuntar que «el que constatem és que molta gent no té gaire accés als ajuts i pensem que quan la gent ho vagi coneixent, és probable que vagin creixent», mentre que Dolsa va refermar que «volem recordar que es poden fer les demandes fins al dia 31, així que cap ciutadà dubti en preguntar al respecte». I és que, tal com va compartir el mateix cònsol menor, «és difícil que s’esgoti la partida», ja que «hem anat a aprovar les ordinacions quan hem pogut, i no tindran massa temps de vida». Així, tal com va posar en relleu, «no ens preocupa la prova i error, el que era important era actuar de pressa, i tots els diners que restin, els tindrem per l’any vinent». I és que, tal com va exposar Gili, les mesures restrictives que estan emprenent els països de l’entorn «ens fa albirar que seguirà havent-hi necessitats», i per aquest motiu «no descartem anar més enllà». «Ha quedat plasmada la nostra voluntat d’estar al costat de la ciutadania i el teixit empresarial», va recalcar la cònsol. Tanmateix, l’equip de Govern va emplaçar la premsa a una roda de premsa vinent on exposaran les dades de les demandes rebudes i un primer balanç sobre les necessitats de la parròquia. Paral·lelament, a la sessió d’ahir, també es va aprovar una modificació de l’ordinació de bonificacions a les empreses per incloure explícitament les formacions que fa la Cambra de Comerç. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT