PUBLICITAT

Salut estudiarà destinar les plantes desocupades del Cedre a pacients de qualsevol edat

  • Una de les opcions és que s'aculli a persones que necessitin rehabilitacions de llarga durada
  • La ministra reconeix que les mesures de contenció proposades per la CASS s'hauran d'aplicar aviat
EL PERIÒDIC 
ESCALDES-ENGORDANY


23122010_hospital
La ministra conversa amb metges de l'hospital. Foto: TONY LARA

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, ha visitat avui al matí els pacients del centre sociosanitari el Cedre i de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, per felicitar-los el Nadal i entregar-los un regal. Durant la visita, la ministra ha avançat que les dues plantes desocupades que hi ha al Cedre podrien rebre un nou ús si la situació pressupostària ho permet, però que encara s'ha d'estudiar la proposta. Ha indicat que no hi ha llista d'espera de la gent gran i que per això es podrien plantejar destinar les plantes buides a llargues estades que no siguin només dels més grans. Una de les opcions és que s'aculli a persones que necessitin rehabilitacions de llarga durada, com és el cas d'una pacient jove que ja es troba al Cedre. D'altra banda, la ministra ha dit que s'estan estudiant les mesures proposades per la CASS per reduir el dèficit i que es mirarà d'aplicar les que puguin tenir una millor acollida, però que no seran retallades sinó "optimització i racionalització de recursos".

Actualment no hi ha llista d'espera per als pacients del centre sociosanitari El Cedre, i segons ha afirmat la ministra, quan n'hi ha, amb més o menys celeritat es poden reubicar. És per aquest motiu que la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, ha avançat que es planteja l'opció de destinar les dues plantes que encara no s'han obert a cobrir altres necessitats que puguin sorgir. Una de les opcions seria que les ocupessin pacients de qualsevol edat per a estades llargues com per exemple rehabilitacions. Per ara, però, només són idees, ja que la ministra ha recordat que dependrà de la situació pressupostària que es puguin tirar endavant "més o menys projectes".

Quant a les mesures proposades per la CASS per reduir el dèficit, la ministra ha dit que encara les estan estudiant però que el que està clar es que s'hauran de començar a aplicar aviat. No ha definit quina seria la primera acció a realitzar però sí que ha aclarit que el que es farà no serà retallar en serveis que necessitin els ciutadans, sinó intentar optimitzar i racionalitzar els recursos que no són imprescindibles. Per posar un exemple dels recursos que es podrien controlar més, la ministra ha fet referència a les radiografies, que podria ser que en alguns casos se'n fes un ús excessiu, i que "no per fer una radiografia diària al pacient se li dóna més qualitat". A partir del gener es podrien començar a aplicar les mesures per reduir el dèficit, segons ha declarat la ministra, i això es faria de manera gradual i no totes alhora.

Pel que fa a la nova directora del Servei d'Atenció Primària, Montserrat Molas, la ministra ha assegurat que se l'ha triat per la seva experiència i capacitats, però que s'ha fet desrpés de consultar als candidats del país. Segons ha assegurat, es va oferir el càrrec a tres persones del Principat que no van voler assumir-lo perquè tenien 'altres tasques que els interessen molt'. Per això es va escollir a Molas, que "és una persona molt ben formada i preparada per al replantejament del servei d'atenció primària".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT