PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern aprova el tercer paquet de mesures urgents vigent fins al juny

Es mantenen els ERTOs però es retallen elements en matèria d’arrendament tant de locals com d’habitatge

Per Lídia López

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la seva intervenció.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la seva intervenció. | SFGA / CESTEVE

L’Executiu va aprovar ahir el tercer projecte de llei de mesures excepcionals per pal·liar els efectes econòmics de la Covid-19 al Principat. El text es va entrar ahir a tràmit parlamentari i està previst que es debati al Consell General en una sessió extraordinària convocada demà. La nova proposta manté les principals línies i elements de la segona llei, que s’ha aplicat des del maig i fins a finals d’any, però en modifica alguns aspectes. D’altra banda, aquest nou paquet de mesures tindria una vigència des de l’1 de gener del 2021 i fins al 30 de juny.

L’encarregat de presentar el nou document va ser el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va assegurar que el Govern «ha treballat un nou text de llei per evitar la destrucció del teixit productiu» i també per «acompanyar tant empreses com treballadors en el procés de reactivació de l’economia». Cal tenir en compte que totes les mesures s’apliquen a excepció dels sectors que han de romandre tancades per imposició. 

D’aquesta manera, el nou projecte de llei manté tant la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) com la Reducció de la Jornada Laboral (RJL), si bé se’n delimiten les beneficiàries. Així, quan la plantilla sigui inferior a 10 assalariats, només se’n podrà tenir el 75% en un d’aquests règims, per tal d’evitar el tancament voluntari. A més, només s’hi podrà incloure als treballadors contractats abans de l’1 d’octubre d’enguany. Les empreses hauran de demostrar impediments lligats a mesures determinades per autoritats estrangeres o demostrar una davallada significativa de l’activitat els darrers tres mesos.

Encara en matèria laboral, es disposa fins a 31 de desembre de 2021 el temps que el treballador podrà compensar les hores no treballades durant el 2020 i també les generades el primer semestre de 2021. També es manté el permís retribuït per tenir cura dels fills a càrrec.

Un dels canvis més destacats és en matèria d’arrendaments, i és que es limita la disposició d’una rebaixa del lloguer del local a aquelles activitats suspeses obligatòriament, amb una rebaixa serà màxima del 75%. Per la resta de sectors, s’ha limitat l’accés a les rebaixes fins al 31 de març de l’any vinent, sempre que es justifiqui una caiguda significativa del negoci, i on es podrà optar o bé a una carència o en una reducció proporcional a la baixada de la xifra de negoci amb un màxim del 50%. D’altra banda, al voltant de la reducció del lloguer de l’habitatge pels treballadors en ERTO, es limita al 10% del preu, a excepció dels treballadors a compte propi que reben la prestació, les famílies monoparentals, o quan la unitat familiar demostra una pèrdua del 10% de la renda, que mantindran la rebaixa proporcional al 20% del preu del lloguer.

Paral·lelament, per tal d’agilitzar el tràmit per a l’adquisició dels ERTOs, Gallardo va detallar que s’activaran els sistemes corresponents per tal de recuperar la documentació ja presentada per part de les empreses que ja hagin sol·licitat anteriorment un STCT o RJL, i també se simplificarà el tràmit a les empreses que el demanin per primer cop.

«El Govern ha de trobar la llei més ponderada a totes les peticions del teixit econòmic», va recalcar el ministre, que també va apuntar que «la crisi l’hem de superar tots junts, i ningú pot sortir-ne sense fer sacrificis».

Finalment, a petició de Gallardo, el Consell de Ministres va aprovar decret adreçat a les sales de jocs recreatives, actualment tancades per l’Executiu, perquè aquestes es puguin incloure als ajuts de lloguer o quota hipotecària. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT