PUBLICITAT

Missatge de CR a Bartumeu: «Amb nosaltres, que no hi compti més»

  • Gabriel afirma que el vist-i-plau reformista a la reforma de la imposició directa «depèn del cap de Govern»
MARC RODRÍGUEZ
A SEU D'URGELL

Periodic
El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, donant la benvinguda als assistents a la recepció, ahir. Foto: TONY LARA

La tradicional recepció de Nadal a les autoritats i el poble andorrà per part del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va estar marcada pel clima d'inestabilitat política al Consell General. Minuts abans de l'acte protocol·lari, els reformistes havien refermat després de la reunió del grup parlamentari la seva posició ferma de no donar suport a «cap més iniciativa de cap tipus» fins que no es posi sobre la taula un «calendari seriós i efectiu per finalitzar la legislatura». I ja al Palau Episcopal, el líder de CR, Joan Gabriel, va explicitar, referint-se al cap de Govern: «Amb nosaltres, que no hi compti més».

Amb aquest missatge ja al domini públic, el cap de l'Executiu, Jaume Bartumeu, va reiterar el seu compromís d'esgotar totes les opcions de consens i va reconèixer que si el debat sobre el pressupost no prospera, la única opció viable seran les eleccions anticipades, però al mateix temps va dir que avançar el calendari sense debatre abans el projecte de llei de pressupost 2011 no és l'opció que l'Executiu contempli.

No obstant això, Bartumeu va llençar un missatge cap els reformistes envers el seu anunci de no aprovar la reforma de la imposició directa: «No tinc cap dubte que CR mantindrà el suport a les lleis tributàries a les quals ha contribuït decididament», va ironitzar. De fet, Gabriel havia reconegut instants abans que els reformistes han perdut la por d'una percepció ciutadana desfavorable: «Nosaltres no hem canviat mai de posició; Això no depèn de nosaltres, depèn del cap de Govern», va afirmar. «No diem amb satisfacció i alegria el no a les lleis fiscals», va ampliar, de manera que si CR acaba tancant aquesta porta serà «per responsabilitat».

Amb aquest contrast de posicions, el cap de l'oposició va reclamar unes «regles de joc clares» i va assenyalar que des de CR «no volem ser partícips de la desinformació». Així, Gabriel va fer referència al paper que tenen els reformistes a l'hora de pressionar per aconseguir un final legislatura el més aviat possible i va anunciar, a títol individual, que estarà «al costat dels companys durant tota la campanya electoral».

bartumeu no accepta «dictats» / Per la seva part, Bartumeu va confirmar la seva disposició de «no acceptar dictats, ordres ni manaments de ningú més que el poble andorrà». A més, va afirmar que continua tenint la «mà estesa a trobar acords» que puguin ajudar a acabar la legislatura donant sortida a matèries com l'acostament a Europa. En aquest cas, va fer referència a la importància de la sessió d'avui al Consell General, on podrà donar detalls sobre el procés per avançar en l'acord monetari.

Des d'ApC, el seu president, Eusebi Nomen, no sap si el posicionament de CR farà acabar la legislatura perquè aquesta decisió és del cap de Govern, i no el veu amb la intenció de convocar eleccions. Finalment, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, confia que «prevaldrà el seny i les lleis s'aprovaran» perquè «s'ha fet un treball important i assenyat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT