PUBLICITAT

Les vacunes de Pfizer i Moderna, en camí de ser aprovades

Benazet confirma que la «primera diana» serà el 20% de la població

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la vicepresidenta de la Comissió de Sanitat, Sandra Codina.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la vicepresidenta de la Comissió de Sanitat, Sandra Codina. | El Periòdic

L’Agència Europea del Medicament (EMA) va entrar ahir en la fase prèvia d’autorització parcial de dues de les vacunes contra la Covid-19. Es tracta d’un procediment extraordinari, accelerat per l’emergència sanitària, per tal d’entrar a l’any vinent amb almenys una vacuna avalada. D’aquesta manera, si les dades que els desenvolupadors han presentat són prou sòlides per garantir la seva qualitat i eficàcia, el Comitè Científic de Medicaments d’ús Humà (CHMP) podria cloure la seva anàlisi el 29 de desembre sobre la candidata de Pfizer, i el 12 de gener a la proposta de Moderna.

Pel que fa a Andorra, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va declinar ahir «calendaritzar» una possible vacunació al país, malgrat que sí que va explicar que la «primera diana» poblacional són les persones majors de 65 anys, les que tenen patologies prèvies que els fan vulnerables, i els professionals sanitaris i sociosanitaris. Aquests, corresponen a un 20% aproximadament de la població. En qualsevol cas, el ministre també va apuntar que no es vacunarà a les persones que ja hagin passat la malaltia i conservin anticossos. En aquest sentit, el titular de Salut va compartir un estudi fet recentment als residents i treballadors de dos centres sociosanitaris que havien passat la malaltia, on un 94% dels usuaris conservava anticossos, mentre que només el 60% dels professionals ho feia.

Sense acord per l’esquí 

D’altra banda, preguntat pels consellers de la comissió, Benazet va reiterar que el Govern manté converses amb França, Catalunya i l’Aragó per tal de «prendre decisions agafades de la mà» i així «mantenir els criteris de lleialtat amb els països veïns». «A nosaltres ens agradaria poder obrir abans de Nadal, però no ho podríem fer perquè crearíem un conflicte que va en contra dels nostres interessos», va apuntar, alhora que també va afegir que «esperem tenir una resposta precisa els pròxims dies».

De fet, ahir mateix, el president de la república francesa i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, va comparèixer per anunciar que el seu govern està estudiant mesures per dissuadir els seus ciutadans d’anar a esquiar a l’estranger durant les festes de Nadal. Avui dia, el país gal ja ha confirmat que els remuntadors de les estacions estaran tancats al desembre i les pistes no obriran completament fins a finals de gener. 

D’altra banda, la consellera socialdemòcrata Susanna Vela va preguntar al voltant dels protocols de Nadal i les línies que s’ha marcat el Ministeri de Salut al respecte. En aquest sentit, Benazet va reiterar que tant el comitè tècnic com científic segueixen treballant en un protocol definitiu, que quedarà definit els pròxims dies. No obstant això, va compartir els dos elements principals que es tindran en compte a l’hora de definir-lo: en primer lloc, els grups bombolla que poden arribar a interaccionar, que segons el ministre podrien ser un màxim de tres; i també, la capacitat de cribratge per tal de donar més seguretat a les reunions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT