PUBLICITAT

La comunitat veneçolana no reconeixerà les eleccions d’aquest diumenge

Els residents al Principat poden participar en una consulta popular opositora

Per Victoria Gómez Pérez

Nicolás Maduro participa en uns comicis anteriors.
Nicolás Maduro participa en uns comicis anteriors. | EFE

Aquest diumenge Veneçuela celebra eleccions legislatives i la comunitat veneçolana resident al Principat ja ha avançat que no reconeixerà els resultats per considerar-les fraudulentes. Així ho va fer saber l’ambaixadora designada per Juan Guaidó, Carmen Alguindigue: «Els veneçolans no reconeixem com a vàlides aquestes eleccions que busquen substituir l’única institució legítima al país [l’Assemblea Nacional]», va declarar, tot afegint que tampoc ho faran els països que el 2019 van acceptar Guaidó com a president interí de la república bolivariana, entre els quals estan incloses Andorra i la Unió Europea (UE).

Per aquest motiu, Oposición Democrática, un grup format per líders opositors al règim de Nicolás Maduro capitanejat per Guaidó, ha convocat una consulta popular telemàtica que es durà a terme entre els dies 7 i 12 de desembre amb la voluntat de sumar esforços i rebutjar «el frau que suposarà el 6-D». Segons l’ambaixadora, «els veneçolans d’Andorra tenen entusiasme i un gran compromís amb alçar la seva veu per deixar constància que, una vegada més, el règim farà uns comicis fraudulents sense les condicions mínimes exigides pels estàndards internacionals i de la mà d’un Consell Electoral totalment parcial a les seves ordres». Així, es convida els veneçolans que viuen al país a participar en la consulta, amb l’únic requisit de tenir més de 18 anys i un document d’identitat vàlid que els acrediti. «Estem acabant de tancar tots els detalls, però el nostre objectiu és aconseguir una participació massiva a Andorra», va assenyalar Alguindigue.

L’Associació de Veneçolans i Empatitzants de Veneçuela al Principat no s’ha volgut posicionar respecte a la consulta popular per considerar-la estrictament una «acció política». Tot i això, convé recordar que va ser aquesta comunitat la que va forçar fa dos anys al Govern de Toni Martí a reconèixer públicament Guaidó després que ho haguessin fet tots els països de l’entorn. En aquell moment, el ministre Portaveu, Jordi Cinca, va manifestar que Andorra considera únicament Guaidó «el president encarregat de dur a terme» la celebració d’unes eleccions presidencials «lliures i transparents». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT