PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els bars també podran servir a la tarda, entre les 16 i les 19 hores

Es decreta el tancament de les sales recreatives perquè hi havia una interacció «poc prudent»

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

El Govern relaxa les mesures de restricció als bars i cafeteries. Des d’avui mateix, aquests establiments veuen ampliat el seu horari per donar servei més enllà d’entre les 07.00 i les 12.00 hores, i podran treballar també de 16.00 a 19.00 hores. Així ho va anunciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’actualització de la Covid-19, on també va anunciar una nova mesura que també ha entrat en funcionament aquesta mitjanit. Es tracta del tancament dels establiments d’explotació de màquines recreatives, on sovint també es poden fer consumicions, i s’ha detectat com un punt d’interacció social que comporta un risc de transmissió del virus. «S’han observat interaccions socials més enllà de la prudència», va afirmar Benazet. Aquesta mesura no implica els bingos, tot i que s’està valorant establir protocols específics.

D’aquesta manera, els contactes entre el sector dels bars i el Govern, haurien donat els seus fruits, en afegit al fet que, malgrat que la setmana passada hi hagués un repunt dels positius, l’alleugeriment de la tendència durant el cap de setmana ha afavorit a la decisió final d’ampliar l’horari de servei d’aquests establiments. Així, com passa en el servei del matí, els establiments hauran de fer una aturada d’una hora per ventilar i poder fer la següent franja d’activitat. En aquest sentit, el que sí que es manté són els límits de persones per taula, estipulat a dues persones a l’interior i quatre a l’exterior en el cas dels bars, i de quatre persones tant a l’interior com a l’exterior pels restaurants, que no veuen modificada cap de les mesures que els afecten. D’altra banda, les altres àrees que romandran tancades són els parcs infantils, tant interiors com exteriors, i també les sales d’oci nocturn.

Primer esborrany de Nadal 

Una altra qüestió que comença a aflorar és com es podran celebrar les festes nadalenques. El ministre va reiterar que «aquest Nadal no serà com el que hem viscut fins ara, ni com el que volem celebrar», però va recalcar que «si no hi ha un compromís de tota la població, tindrem una tercera onada després de Nadal, i això ens preocupa molt». En aquest sentit, Benazet va compartir que s’està treballant en un esborrany de mesures, amb qüestions com el nombre de grups bombolla que podran interaccionar o la possibilitat de demanar proves diagnòstiques abans i després, en el cas de reunions fora del Principat. En qualsevol cas, el ministre va emplaçar-se als pròxims dies per informar dels protocols definitius.

En la mateixa línia, Benazet també va explicar que encara no hi ha una decisió presa al voltant de la reobertura de les pistes d’esquí, si bé, el president de l’Aragó, Javier Lambán, va declarar que va mantenir una trucada telefònica amb el cap de Govern, Xavier Espot, on li va adreçar la seva voluntat d’establir la mateixa data amb la seva comunitat i Catalunya. En la mateixa compareixença, Lambán també va considerar que trobava «poc prudent» obrir els camps de neu abans de Reis.
I, encara pel que fa a amb els contactes a l’exterior, el ministre va assegurar que encara no tenien el retorn per part dels catalans pel que fa a la possible assimilació d’Andorra a la comarca de l’Alt Urgell en qüestió del règim de moviment dins del territori català.

Comença el cribratge escolar

Entrant a l’actualització epidemiològica, el ministre va informar de l’inici del programa de cribratge d’hivern als centres escolars, on en una primera fase es testarà als alumnes i personal de batxillerat, formació professional i ensenyament superior, i que va arrencar ahir sense incidències. De fet, en relació amb la població escolar, Benazet va explicar que hi havia 43 aules sota vigilància activa i 27 en vigilància passiva.

Pel que fa a la resta de dades, el total de positius detectats al Principat era ahir de 6.745 persones, 33 casos nous les darreres 24 hores. La xifra d’actius era de 796 persones, de les quals 27 restaven ingressades a l’hospital: 19 a planta i 8 a l’UCI, tres d’elles sota ventilació mecànica, si bé, el ministre va especificar que dos dels ingressats a l’UCI es traslladarien a planta al llarg de la tarda d’ahir. La taxa de reproducció era d’1,07. «Tot i l’ensurt de la setmana passada, gràcies al rastreig hem pogut controlar els petits brots que es van produir», va detallar Benazet, que va reiterar la necessitat de complir les mesures de seguretat per evitar riscos.

PUBLICITAT
PUBLICITAT