Escaldes-Engordany
El Govern crea un pla d’ajuts a l’emancipació pels joves
Es destina a persones d’entre 22 i 30 anys i cinc anys residint
L’Executiu posarà en marxa aquesta mateixa setmana un programa per donar suport econòmic als joves que es volen emancipar. Els destinataris, persones d’entre 22 i 30 anys amb una residència efectiva al Principat durant almenys cinc anys consecutius, podran rebre una subvenció per valor dels dos mesos de dipòsit i el mes en curs. Aquesta quantitat es complementarà amb un abonament pel servei de transport públic durant un any en el cas que l’habitatge escollit estigui ubicat en una parròquia no central, per tal d’afavorir la descentralització del país i rebaixar la densitat del lloguer en aquesta zona, un dels reptes que es treballa a la Taula d’Habitatge.
Així ho va exposar el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, que es va mostrar satisfet per haver desenvolupat aquest pla que «forma part de l’acord de govern» entre els grups polítics que constitueixen l’Executiu, i que també va considerar que «ara es justifica més que mai», perquè a causa de la situació generada per la Covid-19 «moltes trajectòries de joves s’han vist truncades» i «calia donar-los un impuls per fer aquesta emancipació tan desitjada». «El ministeri fomenta aquest pla per donar acompanyament als joves en el seu procés d’emancipació», va declarar el ministre, que també va afegir que «no és un programa que vingui marcat pel mercat de lloguer, sinó que va motivat per les demandes de la joventut, que subsidiàriament et diuen que hi ha una problemàtica a l’accés de l’habitatge, perquè suposa un import molt important a posar sobre la taula per optar-hi».
A banda del barem de l’edat i de temps de residència, un altre dels requisits per poder optar a l’ajut és acreditar uns ingressos anuals entre el salari mínim interprofessional i 24.000 euros bruts. També, s’observarà que l’habitatge no es llogui per motius laborals sinó residencials, i que no hi hagi una relació de parentiu amb la propietat fins al segon grau de consanguinitat. A més, també en quedaran excloses les persones que disposin d’un habitatge en propietat o que tinguin un llindar patrimonial 12 vegades superior al llindar econòmic de cohesió social en còmput anual. Tanmateix, també s’han definit uns topalls màxims de quantitat econòmica a concedir en funció dels habitants que tindrà cada immoble. Així, la quantitat màxima que s’ha definit per un pis d’una persona és de 657 euros mensuals –és a dir, la subvenció correspondria a 1.971 euros comptant les tres mensualitats que cobreix–; mentre que per un habitatge on hi residiran 10 persones, la quantitat s’ha definit en un màxim de 983 euros –que resultaria en 2.949 euros en total–.
Un neguit del jovent
Tal com va descriure Filloy, la franja d’edat que s’ha definit s’ha establert d’acord amb dos estudis realitzats recentment. El primer és un l’Informe de la joventut d’Andorra: Moviment Jove realitzat per Carnet Jove a partir d’una enquesta a més de 1.400 joves del país, on de mitjana, un 34,2% dels joves consideraven necessari que es donessin subvencions als joves perquè es puguin emancipar; i un 32,9% consideraven important donar facilitats als joves per pagar el dipòsit d’un habitatge de lloguer. El segon, és l’enquesta de l’Observatori del Social del CRES del mes de juny d’enguany, on es desprèn que per un 32,9% dels joves d’entre 22 i 30 anys, el principal aspecte a millorar de cara a accedir a un habitatge és el preu del lloguer.
D’altra banda, segons va compartir el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, aquesta subvenció inicial per a l’emancipació pot ser complementària amb ajuts posteriors per a l’habitatge que també ofereix el Govern. En aquest sentit, Filloy va exposar que aquest 2020, s’han concedit un total de 72 ajuts a l’habitatge a joves dins d’aquesta franja d’edat, amb una mitjana de 150 euros al mes, situant al voltant dels 130.000 euros el total concedit al col·lectiu.
D’aquesta manera, l’Executiu ha pressupostat una partida inicial de 200.000 euros pel que resta d’any i el vinent per tal d’alimentar les subvencions, si bé, Filloy va destacar que és una quantitat ampliable. A més, el ministre també va assegurar que s’ha treballat conjuntament amb els departaments de Tràmits i de Simplificació de l’Administració per tal que les sol·licituds es resolguin «d’una manera ràpida» en una setmana com a molt, perquè s’entén que els joves necessiten fer el pagament al moment i no poden esperar els temps tradicionals de l’Administració. D’altra banda, pel format de l’ajut, aquest estarà disponible per ser sol·licitat al llarg de l’any.
Els canals de comunicació que el Govern disposa per informar als possibles sol·licitants són l’Àrea de Participació i Promoció de la Joventut i el Voluntariat, i també l’Oficina de l’Habitatge. A més, també hi haurà informació a les pàgines webs d’Afers Socials, de Joventut i de Tràmits.