PUBLICITAT

Les visites al psiquiatre creixen un 57% en dos anys

  • Totes les especialitats de salut mental van atendre més casos al 2009
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Infants durant un dels tallers del Centre de Salut Mental. Foto: EL PERIÒDIC

L' activitat del Servei de Salut Mental continua la tendència a l'alça pel que fa al nombre de casos i pacients atesos. Aquesta crescuda queda palesa sobretot en el cas de les consultes al servei de psiquiatria. Durant l'any passat el servei va rebre un total de 6.620 visites, 645 més que l'any anterior i fins a 2.419 més visites que dos anys enrere, l'any 2007. En total, les visites al psiquiatre han augmentat el 57% en només dos anys.

També les visites de pacients al psicòleg mantenen una tendència alcista en relació als darrers anys. En total, i tal i com es desprèn de la memòria del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) de l'any 2009, 2.234 persones van adreçar-se a les consultes externes d'aquest servei. Un any abans la xifra va situar-se en les 2.100 persones. Pel que fa a les visites al psicòleg infantil també van créixer en prop de 50 casos, fent un total de 2.120 durant l'any 2009. Finalment, el servei de consultes externes de salut mental ubicat a la localitat del Pas de la Casa va comptabilitzar l'any passat un total de 64 visites, 13 més que l'any anterior.

Una part d'aquestes atencions sanitàries realitzades a pacients del país va finalitzar amb l'ingrés hospitalari. En xifres, van ser 218 els ingressos comptabilitzats durant el 2009, mentre que l'any anterior van ser 190.

D'altra banda, hi ha un altre sector poblacional que enlloc de ser ingressat és derivat als especialistes del servei de l'Hospital de Dia i el Centre de Dia, integrats dins l'àrea de salut mental. D'aquesta manera els pacients poden dormir a casa, una situació beneficiosa i que redueix l'angoixa d'haver d'estar-se a un hospital. Aquests programes van comptabilitzar 1.727 estades i 1.117 estades al Centre de Dia i a l'Hospital de Dia respectivament. A més, durant el 2009 es van realitzar 1.260 estades per a la realització de tallers terapèutics.

76 ingressos al cedre / D'altra banda, la memòria del SAAS que resumeix l'activitat de l'any 2009 també informa del servei d'altres àrees, com la realitzada al centre sociosanitari del Cedre. Durant el seu primer any de funcionament el centre ha tractat 76 casos de llarga estada, que han representat un total de 15.391 estades de llarga durada de persones amb afectacions cognitives, malalties neurològiques, artrosis o deteriorament físic, entre d'altres. Pel que fa a les estades només de dia, van representar 733 jornades repartides entre 11 usuaris.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT