PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’oposició escaldenca no entén la negativa al projecte cultural

Barquín creu que l’aportació «és simbòlica» i genera activitat per a un sector molt afectat pel context

Per Lídia López

Els consellers escaldencs, en una de les darreres sessions de Consell de Comú celebrades.
Els consellers escaldencs, en una de les darreres sessions de Consell de Comú celebrades. | El Periòdic

La negativa del Comú d’Escaldes-Engordany a afegir-se al projecte de La cultura no s’atura, impulsat pel Govern i que comptarà amb la participació de totes les corporacions excepte l’escaldenca, ha «sorprès» a la minoria. Els consellers demòcrates asseguren que aquesta era «una bona oportunitat per donar feina a un col·lectiu que ho està passant malament», a la vegada que considera que l’aportació econòmica que suposava era «simbòlica». 

Així ho va exposar a EL PERIÒDIC la consellera Núria Barquín, que va assegurar que haver mantingut una programació contínua al llarg de l’any a la parròquia –i més en el context actual, on cada esdeveniment requereix els seus propis protocols i que aquests siguin aprovats pel Ministeri de Salut, una «feina feixuga» segons Barquín–, «no és excusa per refusar aquest projecte». De fet, la demòcrata va destacar que Escaldes-Engordany ha estat sempre «la parròquia de referència envers la cultura», i per aquest motiu, «no és cert que Escaldes-Engordany li dona l’esquena a la cultura», però sí que, en relació amb aquest programa, ha estat així. «Possiblement, aquest sigui el sentiment d’aquest col·lectiu davant de la decisió», va apuntar Barquín.

La consellera demòcrata també va explicar que ahir es va poder trobar amb el conseller de Vida Cultural, Valentí Closa, i que els arguments que aquest li va transmetre al voltant de la decisió que l’equip de govern havia pres, no l’havien convençut. «No hi havia una motivació clara», va assegurar. En aquest sentit, l’oposició tampoc veuria justificable la decisió per motius econòmics, ja que tal com va destacar la demòcrata, «la participació pressupostària per part dels comuns és molt simbòlica, al meu entendre» a banda que «sumava més en programació cultural». «Per mi, és més important el significat que té aquest projecte», va recalcar Barquín. L’aportació que fan els comuns participants al projecte és de 5.000 euros. En aquest sentit, la consellera també va apuntar que «no vull creure que la decisió tingui a veure amb el color polític d’on surt aquesta idea», perquè va considerar que «no és hora de mirar colors polítics, hem d’anar en clau de país».

Per tot plegat, Barquín va congratular-se pel fet que el projecte hagi tirat endavant. Un projecte que va descriure com «interessant» i que donarà «vida i motivació al sector», malgrat que no hi participi la parròquia d’Escaldes-Engordany. Així, la consellera va declarar que «hi ha decisions que, com a part del comú que faig, se’m fan difícil d’entendre». «Penso que en aquests moments, hem de sumar i no anar a restar», va sentenciar.

D’altra banda, la consellera de l’oposició també va mostrar-se decebuda pel fet que no coneixia els detalls del projecte fins que es va publicar a la premsa, ja que la majoria no el va presentar a la Comissió de Cultura, de la qual forma part la demòcrata. «Si s’hagués tractat, hauria pogut estar al corrent del projecte i hauria pogut donar la meva opinió al respecte, tot i que potser no         hagués és servit de gaire», va lamentar. 

200.000 euros invertits 

Des del Comú d’Escaldes-Engordany, van pronunciar-se al voltant de les crítiques aparegudes des de l’anunci del projecte i la no participació de la parròquia al mateix a través d’un comunicat de premsa publicat ahir, on l’equip de govern exposava totes les activitats culturals que havien tirat endavant aquest 2020, malgrat que «està resultant un any extremadament dur i difícil en tots els àmbits, amb una incidència molt destacada en el sanitari, el social i l’econòmic». «La cultura, tampoc ha quedat al marge de les dificultats i dels reptes, duríssims alguns, que ens ha plantejat i encara ens planteja la pandèmia», van exposar al text, on també va compartir que «el Comú d’Escaldes-Engordany vol fer palès el seu suport a la cultura, en general, i a la cultura nacional, de forma especialment manifesta». 

En aquest sentit, l’equip liderat per Rosa Gili, i segons detallava la nota, «ha executat avui dia gairebé 200.000 euros del pressupost dedicat» a la cultura, assegurant que «a Escaldes-Engordany la cultura mai s’ha aturat, ni s’aturarà». «El passat ho ha anat demostrant al llarg dels anys, el present ho certifica i la ferma voluntat de futur ho garanteix», van sentenciar. Així, d’entre la bateria d’actes culturals que s’han celebrat enguany, hi ha activitats com els Encants de Sant Antoni, el Liceu a la Fresca, Turistes i Banyistes, la Festa Major, o La Clau, a banda de les exposicions continuades al CAEE. A més, el comú també està a l’espera de com es desenvolupa la situació sanitària de la Covid-19 per saber si podrà realitzar la Nit Gòspel el 9 de desembre, i a hores d’ara, ja ha hagut d’anul·lar la celebració del Pessebre vivent d’Engordany.

Per últim, també van aprofitar el comunicat per reconèixer «la gran feina i el gran esforç que han dut a terme els departaments de Cultura i de Turisme, així com la Unió Proturisme i altres organitzacions no comunals» per tal de «fer d’aquest 2020 un any, malgrat tot, culturalment ric, divers, innovador i creatiu» «L’esforç que representa promoure la cultura, programar-la, escenificar-la, gestionar-la i finançar-la mereix ser reconegut i valorat», van afegir.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT