PUBLICITAT

Ordino

Ordino aprova el pressupost de 2021 sense el suport de la minoria

Dolsa critica les inversions al CEO i la manca de dades econòmiques de Secnoa

Per Lídia López

Els consellers del Comú d’Ordino, just abanas d’arrencar la sessió d’ahir.
Els consellers del Comú d’Ordino, just abanas d’arrencar la sessió d’ahir. | El Periòdic

El Comú d’Ordino va aprovar ahir l’exercici pressupostari de l’any 2021, que preveu una despesa de 9,6 milions d’euros per tal de «mantenir els serveis que oferim a la parròquia». Així ho va detallar la consellera de Finances, Maria del Mar Coma, que també va exposar, durant la seva intervenció explicant les xifres, que a causa de la crisi per la pandèmia del coronavirus, es preveu una davallada dels ingressos d’un 14,25%, situant-se el pròxim any en 10,1 milions d’euros. Aquest fet, tindria dos principals justificants: la previsible caiguda del PIB i la consegüent reducció de les transferències de Govern; i la disminució dels ingressos relatius a llicències urbanístiques. D’altra banda, també s’han previst inversions per valor d’1,9 milions d’euros, amb accions com projectes de conservació com el que s’ha pensat al nucli antic, la impermeabilització del magatzem de la Cortinada o millores per a l’eficiència energètica dels edificis comunals. Aquestes justificacions no van convèncer els grups de l’oposició, i el conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, va votar en contra, mentre que la consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó, es va abstenir.

Durant el debat del marc pressupostari, presidit per la cònsol menor, Eva Choy, per l’absència de Josep A. Mortés, Dolsa va compartir el seu desacord amb diferents punts recollits pel text. En primer lloc, el conseller es va mostrar en contra de les intervencions que el comú està realitzant al Centre Esportiu d’Ordino (CEO), recalcant que la majoria «s’ha obcecat a fer el CEO i ja porta gastats ni més ni menys que tres milions d’euros, quan no hi havia cap necessitat», destacant que «per a la gent de la parròquia, ja era suficient». En aquest sentit, Dolsa també va destacar que el pressupost denota un fet que el seu grup ja havia alertat, i és que les instal·lacions són deficitàries, ja que es recull que enguany s’esperen pèrdues superiors als 160.000 euros. Unes intervencions que, en canvi, sí que va considerar oportunes Tudó. Per la seva banda, Coma va defensar-les apuntant que si bé enguany hi haurà pèrdues és en gran part per la pèrdua de socis a causa de la pandèmia, però es mostrava confiada que tornarien un cop les instal·lacions estiguin renovades. 

Un dels elements que va comportar més tensió durant el debat va ser la integració dels comptes de Secnoa al pressupost comunal, que Dolsa va considerar que, com a societat participada pel comú, haurien d’estar inclosos perquè sinó, s’aprova un «pressupost parcial». En aquest sentit, la consellera de finances va exposar que el text inclou el topall màxim d’1,4 milions que és «el que al comú li tocaria assumir» en funció d’endeutament, i va destacar que només compten amb el 24% de la participació. Una xifra que Dolsa va titllar «d’extraordinària». I, a banda de la seva inclusió, el conseller de X’Ordino també va criticar el fet que, malgrat que els comptes de la societat es tanquessin en data de 30 de juny, aquests encara no s’hagin fet públics. «Se’m neguen uns números que penso que he de poder saber com a membre del Comú d’Ordino», va reclamar Dolsa, que també va puntualitzar que «no em crec que els números encara no estiguin, els han amagat perquè no hi hagi polèmica, però quan els tinguem els traurem a relluir». «Els terminis no els marquem nosaltres», va dir al respecte Choy.

D’altra banda, des de X’Ordino també es va criticar l’aportació per valor de 80.000 euros per a la celebració de l’IronMan, argumentant que l’aportació que es va fer la darrera edició de l’UltraTrail va ser de 50.000 euros i aquests tenien un retorn important i directe als establiments de la parròquia, que durant tres dies, esdevenia centre neuràlgic de les curses de muntanya i atreien un nombre considerable de visitants. Un element que Dolsa tem que no es compleixi amb la nova prova, pel fet que es desenvoluparà arreu del Principat i que, segons ha pogut esbrinar, podria tenir més pes a la parròquia d’Encamp. En aquest sentit, el conseller de Turisme i Esports, Jordi Serracanta, va preferir no entrar en els detalls de la prova al·legant que pròximament es farà la presentació oficial d’aquesta.

Preocupació pel funcionament 

Un altre dels capítols de despesa que augmentarà el 2021, en un 5,14%, és el de funcionament de la corporació. Dolsa va al·legar que entendria l’augment proporcional de l’IPC, però no en aquest tant per cent, que suposa noves contractacions o augments salarials injustificables en el contex actual. I per això, va acabar considerant que l’equip de la majoria estava realitzant «una mala gestió» però «tinc clar que això no és d’ara ni des de l’1 de gener, sinó que fa temps que ho és». Aquesta tendència a l’alça també preocupava a la consellera de Movem Ordino, que va reiterar la necessitat de «gestionar d’una altra manera» els recursos humans, ja sigui revalorant el personal o bé reubicant-los.

Tudó també va voler incloure un punt a l’ordre del dia al voltant de l’atenció a la gent gran d’Ordino, destacant que «m’han fet arribar que se senten sols». Paral·lelament, també va mostrar-se en desacord a la partida de 5.000 euros per al projecte cultural interparroquial i amb Govern, destacant que els comuns coneixen millor la situació de cada parròquia.

Finalment, vinculat a una qüestió d’actualitat, Dolsa també es va mostrar contrari a l’aprovació de la taxa per a la tinença de gossos, apuntant que «no veig quina finalitat té», i destacant que la neteja s’ha de fer igualment. En canvi, Tudó sí que es va mostrar a favor de la seva aplicació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT