Escaldes-Engordany
El Palau de Gel suposa més de tres milions d’euros en cinc anys
Ensisa tanca la temporada del 2019 amb uns beneficis històrics malgrat la pandèmia de la Covid-19
Una inversió de 3.148.782 euros és el que ha suposat el Palau de Gel al Comú de Canillo des de l’any 2015. Així ho va especificar el cònsol major de la parròquia, Francesc Camp, durant la darrera sessió de consell de comú ahir a la tarda, en la qual va matisar que l’aportació de l’administració l’any 2019 va ser de 555.000 euros i que «la implicació del comú és molt elevada». A més, va anunciar que l’equipament va tancar l’exercici de 2019 amb unes despeses d’explotació superiors a 1,3 milions d’euros, és a dir, un 9,7% més que l’any 2018, malgrat que es va assolir la millor xifra d’ingressos dels darrers cinc anys: 859.265€, que representen un 0,8% més que l’any anterior. L’espai que va proporcionar més ingressos al servei va ser la pista de gel, seguit de la piscina i el gimnàs.
L’estimació pel que fa al tancament de comptes d’aquest darrer exercici (2020) però patirà una davallada notòria, tenint en compte que la facturació del novembre està «un 50% per sota de la de l’any passat» i preveuen que el desembre vagi en la mateixa línia. Amb tot, Camp assenyalava unes pèrdues superiors a 591.000 euros per a finals d’any i recordava que amb data del 31 d’octubre d’enguany els ingressos han caigut fins al 39% en relació amb el mateix període de l’any anterior. «Encara que s’han reduït la despesa tant com hem pogut, hi ha costos fixos importants», destacava el cònsol, tot emfatitzant en les conseqüències derivades dels primers mesos de confinament total.
L’anunciament del balanç de comptes del centre canillenc, coincideix amb la necessitat de renovació del contracte de lloguer amb la propietat actual. En aquest sentit, Camp va destacar que les negociacions segueixen en curs, tot i que va reconèixer que «hi ha hagut interès per part d’altres societats». No obstant això, Camp va afirmar que la primera opció és tancar un tracte amb l’empresa concessionària actual i que «hi ha altres opcions i fórmules per tancar un acord». I és que, segons va expressar el cònsol els dos imports estan molt lluny l’un de l’altre».
Per la seva part, els consellers de la minoria d’Objectiu Comú (OC), Albert Torres i Dolors Cabot, van criticar el retard per iniciar les negociacions. «el Palau fa molt temps que s’ha estat negociant. No es va tenir en compte la societat i ara ens hem trobat amb aquesta situació el darrer any i amb una pandèmia al mig», lamentava Torres, a qui Cabot agegia que «la minoria no hauríem arribat a aquesta situació» perquè «no és viable la negociació amb un termini tant just. Per això a l’inici del mandat ja volíem accelerar-ho, perquè sabíem que es podria enrocar en una situació complicada».
Tot i això, Camp va deixar clar que el comú no vol esperar que «decaigui a un mes de la renovació de contracte per poder fer les inversions», tot considerant que «si s’hagués fet abans, ja estaria donant fruit tot aquest revulsiu que el palau necessita».
Més d’1,6 milions
Malgrat que el darrer període d’esquí es perdés un mes de facturació a causa del confinament, les pistes d’esquí de Soldeu i el Tarter van assolir uns beneficis històrics que haurien pogut superar els 2 milions d’euros si s’haguessin assolit els 140 dies esquiables i no s’hagués tancat als 110. En concret, es van facturar 1.625.000 euros i es van vendre 1.634.480 forfets. Aixi, els ingressos d’explotació en concepte d’aquests abonaments venuts per un valor de més de 20,9 milions d’euros, representen un 0,73% més que en la temporada anterior. «Portàvem una trajectòria rècord», va apuntar el director d’Ensisa, que va matisar que «malgrat que l’acabament de la temporada va ser molt abrupte, les xifres es mantenen» gràcies als mesos de desembre, gener i febrer, quan la climatologia també va ser «molt favorable».
La facturació d’aquest darrer estiu també ha superat la de l’exercici anterior, «que també eren de rècord», va manifestar Hidalgo, tot concretant que s’estan «consolidant les activitats familiars» al Family Park. De fet, s’ha tancat l’exercici registrant uns 25.000 passatges a l’estiu i uns 25.000 més a l’hivern, superant amb escreix el límit necessari perquè sigui rendible. A més, la restauració solament va registrar una davallada d’ingressos d’un 10%, malgrat que l’afluència de gent ha estat un 20% menor. En aquest sentit, el conseller de l’oposició Albert Torres va valorar que «els resultats d’Ensisa han estat bons, tot i la situació de la pandèmia».