PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sant Julià contractarà un gabinet d’advocats per l’esllavissada

Tindrà un cost de 45.000 euros i defensarà la corporació en la demanda a la propietat de la Portalada

Per El Periòdic

Unes màquines treballant en el despreniment de la Portalada, l’any passat.
Unes màquines treballant en el despreniment de la Portalada, l’any passat. | Maricel Blanch

El Comú de Sant Julià de Lòria va aprovar ahir, en la sessió ordinària de Consell de Comú, la contractació d’un gabinet d’advocats per fer front a la demanda interposada contra la propietat de la Portalada després de l’esllavissada que va tenir lloc durant el període estival del 2019. La contractació suposa un cost de 44.862,70 euros i, segons va explicar el cònsol major lauredià, Josep Majoral, l’objectiu «és defensar els interessos del comú per fer front als honoraris d’aquest gabinet jurídic». L’esllavissada va provocar danys en béns propietat del comú, com és el cas de la deixalleria comunal, «i defensar tot això és la nostra obligació», va indicar el cònsol. Arran de la problemàtica, el comú ha decidit demandar la propietat del terreny pels danys ocasionats, però no han transcendit la resta de detalls en tractar-se d’un procés judicialitzat.

Aquest és un dels quatre suplements de crèdit que es van aprovar durant la sessió ordinària del Consell de Comú, tot i que el cònsol major va insistir que cap d’ells suposarà un endeutament per a la corporació perquè s’han reconduït diners d’altres partides. En aquest sentit, un altre dels acords presos pel consell de comú fa referència a un suplement de crèdit per valor de 45.930,09 euros per tal de finançar les despeses derivades de traspàs de la secció esportiva d’esquí de fons del comú a la societat Sasectur, que segons Majoral, ha de servir per «endreçar tot el projecte d’esquí de fons». Fins ara, encara hi havia personal que era càrrec de confiança de l’anterior consolat «i no era de rebut».

En tercer lloc, la corporació laurediana també va aprovar dos suplements de crèdit per finançar el Punt Jove de la parròquia i el Centre de Dia per a la gent gran, per uns imports de 15.000 i 14.700 euros respectivament. En relació amb el Punt Jove, els consellers de la minoria, Cerni Cairat i Maria Àngels Aché, van celebrar que finalment aquest projecte es dugui a terme, però també van lamentar que no s’hagi tingut en consideració la ubicació que va proposar Desperta Laurèdia, a les antigues oficines de Naturlandia, ja que, finalment, aquest Punt Jove se situarà a la plaça de la Germandat, on hi havia les oficines d’Andorra Telecom. Per la seva banda, el cònsol major va recordar que l’objectiu d’aquest espai és crear un punt de reunió i trobada per als joves, el sector de la població que ha estat més desatès tradicionalment a la parròquia. El mobiliari ja està encomanat i si no es pot estrenar durant el desembre, l’obertura s’oficialitzarà durant el gener del 2021.

En relació amb el centre de dia, té com a objectiu donar servei a la gent gran de la vila laurediana. «Entenem que és un servei necessari i persegueix que la gent gran de Sant Julià que encara no està per anar a una residència de manera permanent se senti menys desarrelada de la parròquia», va explicar Majoral, alhora que va anunciar que l’obra està enllestida i només faltaria l’autorització del Govern per obrir, que podria arribar durant el mes de desembre. Per tal de finançar aquests dos projectes, s’han reconduït diners de la partida destinada a la Llar de Lòria, que a causa de la pandèmia genera menys despesa.

Inquietuds de la minoria

Al seu torn, Cairat va demanar a la majoria sobre el termini de contractació d’un controlador financer pel comú, un càrrec de relació especial que es despenja directament dels cònsols. En aquest punt, Majoral va defensar la contractació per tenir una persona que s’encarregui de supervisar i donar seguretat a Finances, vist que és un departament «molt sensible i complex». Així, de la mateixa manera que en la resta de càrrecs de relació especial lligats als cònsols, «quan acabi el cònsol acabarà la relació», va sentenciar.

Per últim, la minoria també va demanar l’aclariment de certs dubtes en relació amb l’adjudicació d’explotació dels parquímetres de la parròquia. En concret, la consellera Sofia Cortesao va manifestar haver-se assabentat mitjançant la premsa que una de les empreses participants hauria iniciat els tràmits per impugnar dita adjudicació, i per això, va preguntar si l’adjudicació s’ajusta a la llei. En aquest cas, Majoral va reconèixer que tot el procés està «dins de dret», ja que, per contra, s’hauria aturat. Tot i això, la majoria va explicar que l’empresa que no va guanyar el concurs ha entrat una sol·licitud de demanda administrativa, fet que suposa «el pas previ d’anar a la Batllia si ho veuen convenient», va informar l’ANA.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT