PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut notifica 47 nous positius i un descens de casos actius

Una nova quinzena d’aules sota vigilància activa, cinc amb aïllament total i 10 parcial en la darrera jornada

Per El Periòdic

Imatge aèria de l'hospital.
Imatge aèria de l'hospital. | MARICEL BLANCH

El Ministeri de Salut va notificar ahir a la tarda una cinquantena de nous positius (47) de coronavirus més, respecte a la darrera actualització sanitària del dilluns. El contagi fa apujar el nombre de casos totals des de l’inici de la pandèmia fins als 6.351, dels quals 5.493 corresponen a la segona onada del brot. Tot i l’increment de la xifra de casos, el nombre de persones malaltes actives pateix un descens considerable, que passa dels 823 als 772 pacients. Pel que fa al total de víctimes mortals, aquestes segueixen mantenint-se estables i no es detecta cap nou traspàs més enllà dels 76 ja anunciats.

En relació amb la pressió del sistema sanitari, un element «preocupant» per la seva estabilitat, segons ha anat reportant el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en les seves darreres compareixes, ha pujat. En concret, s’ha incrementat en tres casos, passant de ser 19 a 22 les persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. D’aquestes, 13 es troben a planta, on s’han hagut d’hospitalitzar els tres nous casos en la darrera jornada, i nou continuen a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Des de l’Executiu van matisar que set d’elles requereixen ventilació mecànica. En canvi, la planta Covid del centre sociosanitari El Cedre, continua sense acollir cap cas positiu.

Finalment, les dades de la població escolar en aquesta darrera actualització epidemiològica destaquen que hi ha 46 aules estan sota vigilància activa, 15 més que ahir, de les quals 16 estan confinades totalment (cinc més) i 30 de manera parcial (10 més). En règim de vigilància passiva, però, hi ha hagut un descens i han passat de ser 21 a 16.

Més morts a la Seu

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell va confirmar ahir una nova mort per coronavirus arran del brot detectat a la residència Llar de Sant Josep. De moment hi ha hagut quatre defuncions d’usuaris d’aquest centre assistencial, després que aquest cap de setmana passat es notifiquessin les tres primeres. Segons va informar l’alcalde de la localitat alt urgellenca, Jordi Fàbrega, hi ha 54 contagiats a la llar i dos més que es troben ingressats a la Fundació Sant Hospital. Paral·lelament, 24 dels positius van ser acollits a la Residència de Puigcerdà, on s’ha habilitat un centre de suport, i 24 més segueixen al centre. Aquests, però, són asimptomàtics o presenten símptomes lleus. El brot també va afectar 14 treballadors i una religiosa.

Fàbrega també mostrar la seva preocupació per les restriccions de mobilitat municipal. Ho va fer ahir en una entrevista per l’Ara i Aquí de Ràdio Nacional, on va destacar el fet que hi ha molts nuclis de població en els quals els ciutadans es veuen obligats a desplaçar-se per motius laborals o per accedir a alguns serveis. En aquesta línia, també va recalcar l’efecte negatiu que està comportant en l’economia local en tant que ha disminuït la venda i l’afluència de visitants andorrans Així mateix, va confirmar que s’estan mantenint converses entre el Govern i l’executiu català per a afavorir la mobilitat entre ambdós territoris.

Múltiples vacunes

Actualment hi ha 260 projectes per a generar vacunes contra el virus SARS-CoV-2 a laboratoris de tot el món. D’aquestes, 56 es troben en etapa de validació clínica, en un total de 109 assajos. L’última que va anunciar els seus resultats en fase III va ser AstraZeneca.

La vacuna desenvolupada per la universitat anglesa d’Oxford i aquesta companyia té una eficàcia mitjana del 70,4%, depenent de les dosis, l’efectivitat oscil·la entre el 62% i el 90%, segons els resultats preliminars difosos el dilluns pel consorci. Unes dades que difereixen de l’efectivitat del 94,5% i el 95% que van anunciar Moderna i Pfizer, respectivament. 
Encara que l’eficàcia de la candidata britànica és aparentment menor, és difícil comparar-la amb les altres vacunes perquè aquesta última tecnologia és molt nova i no hi ha precedents de la seva potència real, va assenyalar la viròloga espanyola del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) Isabel Sola, a l’agència EFE. Tanmateix, va apuntar que «com que no és tan nova la tecnologia, la producció a gran escala de la d’Oxford està més establerta».

PUBLICITAT
PUBLICITAT