PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Nou portal d’internacionalització per al creixement de les empreses

La plataforma d’Actua pretén donar suport als negocis amb formació i informació per ampliar els mercats

Per El Periòdic

El ministre de Presidència, Economia i Empresa i president d’Actua, Jordi Gallardo, juntament amb la directora d’Actua Empresa, Judit Hidalgo, ahir.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa i president d’Actua, Jordi Gallardo, juntament amb la directora d’Actua Empresa, Judit Hidalgo, ahir. | ANA/A.S.

Actua ha llençat un portal d’internacionalització d’empresa, una plataforma digital de negocis amb informació destinada a les empreses nacionals que volen preparar-se i fer negocis a l’exterior. L’eina, que es troba en funcionament des d’ahir, és completament gratuïta i d’accés lliure per a les empreses andorranes que ja estiguin venent a l’exterior o per aquelles que ho estiguin valorant, i per a registrar-se només es necessita l’NRT de l’empresa. En aquest sentit, el ministre de Presidència, Economia i Empresa i president d’Actua, Jordi Gallardo, va comentar durant la presentació que el punt de partida són els 113 milions d’euros d’exportacions que hi va haver el 2019. Així, amb aquesta plataforma les empreses podran observar oportunitats a nivell internacional a partir «del rigor, l’anàlisi, de l’accés a dades i d’assessorament especialitzat». De fet, va afegir que es tracta d’una molt bona eina en un moment en què moltes empreses s’estan replantejant el seu model de negoci per la crisi sanitària.

De fet, Gallardo va insistir que aquesta plataforma era un dels objectius que s’havien marcat a l’inici de la legislatura. Es busca que des d’Actua no només s’atregui inversions de fora i assessorar a empreses estrangeres perquè s’instal·lin al país, sinó que també «teníem el deure d’ajudar al teixit empresarial del país a mirar més enllà», va declarar Gallardo. En aquest sentit, va manifestar que tant des del Govern com des d’Actua han d’intentar que els nous sectors potencials per diversificar el model econòmic puguin veure una oportunitat a nivell internacional.

La plataforma ofereix informació a les empreses i negocis sobre com vendre a l’exterior i també sobre aspectes tècnics sobre assegurances o incoterms. A banda d’això, la proposta de valor del portal és l’accés a dades sobres mercats, licitacions internacionals, contactes i estadístiques d’importacions i exportacions. Durant la presentació, que es va fer a l’Espai d’Innovació d’Andorra, el titular de la Presidència, Economia i Empresa també va comentar que des del portal, les empreses podran fer-se una autodiagnosi, aprendre informació bàsica d’internacionalització, accedir a consells per exportar o per escollir mercats, preparar-se per a una fira o utilitzar eines per calcular els costos i els preus de l’exportació, entre d’altres. Així, la plataforma ofereix una base de coneixement perquè les empreses tinguin la informació centralitzada. En aquest sentit, la directora d’Actua Empresa, Judit Hidalgo, va remarcar que es tracta d’una eina perquè «l’empresa es vagi formant en temes d’internacionalització i també per prendre decisions el més formades possible».

A banda de formar, el portal també pretén que les empreses que ja venen a fora ho puguin fer a més mercats i de forma estructurada. Hidalgo va apuntar que el pròxim dia 2 de desembre faran un webinar per ensenyar com navegar per la plataforma.

Per altra banda, el ministre va explicar que s’ha detectat que el Principat ha despertat un interès per a inversors estrangers. Aquesta situació contrasta amb la crisi econòmica que estan vivint empreses del país per la davallada de clients estrangers. Sobre aquesta situació de possibles inversors, Gallardo va assenyalar que veuen Andorra com una destinació segura i amb una qualitat de vida important. «Són un conjunt d’actius que el país ha aconseguit potenciar», va exposar el ministre, que va afegir que s’ha d’aprofitar aquesta oportunitat per continuar sent competitius.

La gran majoria dels inversors provenen d’Espanya i França, però també del Regne Unit. Tot i així, el ministre es va mostrar prudent i va matisar que hauran d’esperar un temps per poder comparar i observar si aquest creixement existeix o no. Les empreses estrangeres han de veure «que estem fent passos decidits cap a una diversificació del nostre model» per ser menys dependents de certs sectors. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT