PUBLICITAT

El Govern preveu recaptar 67 milions més amb l'augment del preu del tabac

  • Les cigarretes passen de mitjana de 2,18 a 3,01 euros
  • La tarifa de l'electricitat s'incrementarà un 1,4%
22122010bartolome
El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, aquest dimecres a la tarda. Foto: ANA / M. T.
El Govern preveu recaptar 67 milions d'euros amb la pujada del preu del tabac prevista en el projecte de llei de modificació de la Llei d'impostos especials que ha aprovat l'Executiu en Consell de Ministres. El text preveu incrementar el preu de les cigarretes en 0,83 cèntims. Així ho ah explicat el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, que ha ressaltat que aquesta mesura s'ha pres per ajustar la pressió fiscal que s'aplica al tabac mantenint el diferencial atractiu amb els països veïns. El Govern ha entrat el projecte de llei per via d'urgència a l'espera que Sindicatura l'accepti a tràmit.
El Govern ha aprovat un important increment d'impostos especials que preveu duplicar els ingressos per aquesta via, passant dels 60 milions d'euros actuals anuals a gairebé 130 milions. L'objectiu és respondre a l'augment de taxes que han aplicat els països veïns per lluitar contra el contraban i la competència deslleial, augmentar la recaptació a través d'aquest impost, i seguir mantenint el diferencial de preu amb l'estat espanyol.

El Govern ha informat que en el cas de les cigarretes, el preu mitjà d'un paquet passarà de 2,18 a 3,01 euros, mentre que el preu del tabac de pipa i de picadura es duplicarà, passant de 2,31 a 4,50 euros per cada bossa de 50 grams. El preu dels cigars, en canvi, no variarà. Tot i aquests augments, el diferencial de preus amb Espanya, que fins ara era del 44%, continuarà existint situant-se al 23%. Així, en el cas d'un paquet de cigarretes, el diferencial passa de 1,70 euros a 0,90 euros. Amb aquesta modificació, la pressió fiscal sobre el tabac passa del 65% al 75%, ja que sobre el preu de 3,01 euros, 2,26 euros és càrrega tributària.

Bartolomé ha dit que com que a Andorra aquesta modificació s'ha de fer per mitjà d'una llei i, per tant, el procediment és poc àgil, si hi ha noves pujades d'impostos als països veïns en els pròxims mesos, el preu del tabac a Andorra encara seria més competitiu. La modificació de la llei s'ha presentat amb tràmit d'urgència per tal que Sindicatura pugui incloure-la en les pròximes sessions de Consell General i la mesura pugui entrar en vigor al gener.

D'altra banda, el preu de l'energia elèctrica pujarà un 1,4% al 2011, un preu que s'ajustarà a l'increment de l'IPC, tal com ha assenyalat el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Amb aquest increment, que serà major per als mitjans i grans industrials, es pretén afavorir mesures com el trasllat del consum en horari nocturn, mesures a favor de la discrimació horària, i del foment de l'acumulació d'energia. Bartolomé ha indicat que es tracta d'un augment que està per sota de la pujada dels preus de l'energia importada, que en tres anys s'ha incrementat un 40%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT