PUBLICITAT

Bartumeu es nega a modificar el calendari fins a final d'any

  • El cap de l'Executiu, en resposta a Gabriel (CR), diu que "no accepta ordres de ningú"
  • El copríncep Vives apel·la al consens durant la recepció de Nadal
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL


22122010_bartumeu
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, és rebut pel copríncep episcopal, Joan Enric Vives. Foto: TONY LARA
Després que Coalició Reformista hagi fet pública la decisió de no aprovar les lleis fiscals fins que no es presenti un calendari per finalitzar la legislatura, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha dit que "el calendari fins a final d'any és el que és" i que el Govern "no accepta dictats, ordres o manaments de ningú". Bartumeu confia que CR "redreçarà el rumb" perquè considera que "aquesta posició entra en flagrant contradicció amb els acords als quals havíem arribat".
De la seva banda, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, ha dit que es mantindran ferms en la decisió "perquè és l'única eina que tenim a la nostra disposició per provocar una reacció". L'objectiu, diu, és expressar que la legislatura no pot continuar "perquè no podem anar votant lleis amb un clima tan enrarit". El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, creu que la decisió de CR es deu als seus "problemes interns", mentre que el president d'ApC, Eusebi Nomen, dubta que aquesta estratègia serveixi per avançar les eleccions.
El cap de Govern considera que CR hauria de mantenir el compromís polític "explicitat en comissió i davant de l'opinió pública" de donar suport a unes lleis tributàries "a les quals han contribuït decisivament mitjançant les seves esmenes". Bartumeu ha dit que el calendari ja el va anunciar el 13 de desembre i "és el que és fins a finals d'any". A continuació, el Govern decidirà "si podem avançar en els acords polítics o no". De fet, Bartumeu ha assegurat que "cadascú ha d'assumir responsablement el seu paper", i que el posicionament del Govern és trobar acords, i no pas "acceptar dictats, ordres o manaments de ningú".

De la seva banda, Joan Gabriel ha explicat que s'ha pres la decisió perquè "no es pot continuar així" i dir que no a les lleis fiscals és l'única eina que tenen per expressar que "no poden anar votant lleis enmig d'un clima tan enrarit". Gabriel ha dit que no tenen por que els acusin de bloquejar perquè ho fan des d'un "sentit de la responsabilitat que passa per sobre de qualsevol ambició personal". Tot i això, ha dit que no anuncien la decisió amb satisfacció i alegria perquè reconeix que s'ha fet un gran treball que "ara es llençarà a la brossa".

El president del grup parlamentari d'Andorra pel Canvi, considera que la decisió de CR és coherent amb les seves promeses electorals, ja que sempre van dir que no votarien cap llei que fes incrementar la pressió fiscal. Tot i això, Nomen no sap si aquest posicionament farà acabar la legislatura perquè aquesta decisió és del cap de Govern, i no el veu amb la intenció de convocar eleccions.

Finalment, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, confia que "prevaldrà el seny i les lleis s'aprovaran" perquè "s'ha fet un treball important i assenyat". Rodríguez confia que durant la setmana que falta per la votació "es faci una reflexió profunda". El conseller també ha assegurat que CR té dificultats internes i està intentant la cohesió "i aquest pot ser un dels mitjans".
Recepció de Nadal del copríncep episcopal
Bartumeu ha replicat les paraules de Gabriel durant la tradicional recepció de Nadal del copríncep episcopal. Joan Enric Vives ha rebut aquest dimecres al matí les autoritats i representants del poble andorrà, i ha aprofitat l'esdeveniment per fer una crida al consens i a la participació ciutadana en la política. Durant el discurs de la tradicional recepció de Nadal, el copríncep ha parlat de la crisi econòmica i dels "ajustaments" que ha de fer Andorra en la recerca de nous horitzons internacionals "on es desenvolupa l'activitat econòmica".
Vives també ha esmentat els mals moments que viuen moltes famílies, però s'ha alegrat del creixement de la solidaritat a Andorra, a més de recordar moments com la visita del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, o la visita del Papa Benet XVI a Barcelona, al temple de la Sagrada Família. Quant al consens en la política ha assegurat que el Consell General i el Govern han de treballar molt per veure com tirar endavant, i que confia en el fet que "el cap de Govern és una persona molt responsable" i sabrà fer el que sigui millor per al país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT