PUBLICITAT

Andorra la Vella

La delinqüència cau un 19,56% durant aquest darrer exercici

L’administració judicial emet menys informes a causa de la pandèmia

Per Judith Sáez

El fiscal general, Alfons Alberca, durant l’obertura de l’any judicial, ahir.
El fiscal general, Alfons Alberca, durant l’obertura de l’any judicial, ahir. | CSJ

La delinqüència aquest darrer exercici ha disminuït un 19,56% respecte al mateix període anterior, segons va anunciar el fiscal general, Alfons Alberca, durant l’obertura de l’any judicial. La memòria de l’activitat realitzada destaca que s’han iniciat 4.992 causes penals, en contraposició a les 6.162 del període anterior, i s’han seguit 5.366 infraccions a diferència de les 6.671 passades. Això representa una disminució del 18,99 % de les mateixes, havent-se investigat 1.305 infraccions penals menys.

Alberca va expressar però, que el nivell de delinqüència es manté en relació amb altres anys si es calcula «la ràtio en nou o deu mesos». En aquest sentit, el fiscal va atribuir els canvis a la situació excepcional provocada per la crisi sanitària de la pandèmia SARS-CoV-2 en tant que «comporta un menor trànsit de gent i de l’índex d’elements que estan en la vida quotidiana». De fet, va assenyalar que les restriccions de mobilitat i, en especial, el tancament de les fronteres va comportar una disminució de delictes contra la salut pública, com són els delictes de conducció o d’introduccions de d’estupefaent al Principat, tot i que en aquest darrer cas, va matisar que «hi ha hagut incautacions de drogues importants en quanties» aprofitant la «situació complexa».

En aquesta línia, les infraccions que han obert més procediments judicials han estat els delictes contra la salut pública, amb 1.202 procediments penals, un 40,94% menys que l’any anterior. En concret, s’han xifrat 934 diligències prèvies, 19 sumaris per delictes majors, 142 sumaris per delictes menors, dels quals 6 provenen d’anteriors diligències prèvies, 118 contravencions penals de les quals 9 provenen d’anteriors diligències prèvies i 4 procediments de jurisdicció de menors.

En segona instància, s’han instruït 894 procediments per delictes de robatoris, furts, receptació i extorsió. D’aquests, 850 són diligències prèvies; 20, sumaris per delictes majors; 15, sumaris per delictes menors, i 21 són contravencions penals. En aquest cas, hi ha hagut un 9,89% menys de procediments, sobretot, per la reducció del 21,23% en el tipus bàsic del delicte de furt.

Per motiu de delictes contra la vida i la integritat de les persones s’han incoat 568 procediments penals: 356 diligències prèvies, 44 sumaris per delictes majors, 100 sumaris per delictes menors, 84 contravencions penals i dos procediments de jurisdicció de menors. Hi ha hagut 16 causes menys (-2,74%) que l’any passat. En canvi, els delictes d’ús indegut de targeta de crèdit han augmentat un 22,22%, ja que s’han iniciat un total de 498 procediments,  93 més.

Més enllà d’aquests delictes, l’informe també descata una davallada dels delictes contra la seguretat viària (28,45 %), de danys i incendis (-11,69%),  contra la llibertat de les persones (15,67%), contra l’organització del Principat (12,85%), d’apropiació indeguda, estafa, insolvència punible i altres defraudacions (1,96%), contra l’honor, la intimitat i la inviolabilitat del domicili (2,01%) o d’imprudència (15,25 %), entre d’altres.

Serveis mínims i menys informes

Quant al total d’informes emesos, aquests són un 21,49% menys que l’any passat, una reducció que s’explica per la situació de crisi que ha condicionat el treball de la Justícia durant aproximadament tres mesos del període examinat. En aquesta línia, la memòria de

Casadevall insisteix a incloure a la partida pressupostària de 2021 la creació de dues noves places de fiscal

l’informe realitzat per la Fiscalia General assenyala que s’ha desenvolupat l’activitat «sota un règim de serveis mínims» que també s’ha vist afectada per «la disminució del nombre de batlles en actiu adscrits a les seccions d’instrucció penal».

Per això, l’administració de justícia va insistir en la creació de dues noves places de fiscal adjunt durant l’any 2021. El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va recordar que aquestes dues noves places s’afegirien a les dues vacants que van quedar lliure després que dos fiscals adjunts passessin a ser magistrat del Tribunal de Corts, per una banda, i del Tribunal Superior, per l’altra. Uns llocs de treball que es volen tornar a posar a concurs a principis d’any esperant que s’hi presenti més gent, ja que «vam fer el concurs, que vam acabar fa nou dies, i dels concursants que es van presentar no n’ha sortit cap», lamentava Casadevall.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT