PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot veu «factible» que Andorra s’inclogui en la regió de l’Alt Urgell

El Govern planteja a la Generalitat la lliure circulació pel Pirineu a partir del 7 de desembre

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern, Xavier Espot, ahir en les valoracions del pla de desescalada de Catalunya.
El cap de Govern, Xavier Espot, ahir en les valoracions del pla de desescalada de Catalunya. | SFGA/JAViladot

Després d’una setmana plena d’incerteses i filtracions, la Generalitat de Catalunya va presentar ahir el seu pla oficial de desescalada per fases que té com a principal notícia positiva per a Andorra la lliure circulació durant les festes de Nadal, en el període comprès entre el 21 de desembre i el 7 de gener. De fet, el vicepresident del govern català –i actual president interí–, Pere Aragonès, va anomenar explícitament el Principat en el seu discurs, tot assegurant que el confinament perimetral s’aixecarà en el tercer tram previst pel dia 21 del mes que ve, de manera que, a partir d’aquesta data, «no hi haurà problemes» perquè els ciutadans d’Andorra circulin per Catalunya i a la inversa. 

El cap de Govern, Xavier Espot, va celebrar l’aixecament de les restriccions, però va advertir que «les nostres converses no finalitzen aquí, sinó que voldrem anar un pas més enllà per –a partir del 7 de desembre– assolir una solució similar a la del desconfinament de la primera onada», en el qual Andorra es va incloure en la regió sanitària fronterera. «Crec que és una bona opció [...] i jo veig factible que es pugui acabar materialitzant els pròxims dies», va afegir el cap de Govern. Ara bé, aquest no és un punt de «negociació» entre ambdós governs, però Espot va reconèixer que «sí que s’ha parlat i és una demanda que en aquests moments és damunt la taula». La seva execució, però, «no serà senzilla», ja que si bé l’aixecament del confinament perimetral és una «decisió unilateral de Catalunya», «incloure un país estranger com és Andorra en una regió sanitària catalana requereix tres bandes, incloent-hi el govern espanyol». En qualsevol cas, Espot va demanar prudència, ja que «encara hi ha moltes converses pendents, tant per telèfon com en persona». 

Pel que fa a l’altra banda de la frontera, des del Govern es va afirmar que s’han intensificat els contactes entre el Ministeri d’Afers Exteriors, l’ambaixada a França i la via del copríncep, però «estem a l’expectativa del que es pugui decidir la setmana que ve», en una compareixença d’Emmanuel Macron i Jean Castex. «A partir d’aquí tindrem una idea més clara de l’eventual pla de desconfinament francès i quines mesures s’aplicaran el mes de desembre; a hores d’ara no tenim més informació», va reconèixer el cap de Govern.



Temporada d’hivern 

D'altra banda, Espot va pronosticar que els plans de desescalada no alteraran la temporada d’hivern que arrencarà el 4 de desembre. Independentment de la situació a Catalunya, va recordar que hi ha altres comunitats autònomes que permeten la circulació fora del seu territori i a l’estranger. Aquest seria el client potencial per a Andorra, mentre els catalans no poden sortir de la seva regió, de manera que no es descarta la creació d’un corredor sanitari que permeti creuar Catalunya fins al Principat. «No és la situació ideal, però això ens donaria oxigen per activar la temporada com més aviat millor», va dir Espot. I va bromejar: «Espero que el temps acompanyi perquè ja tenim prou dificultats aquest any, però això sí que no depèn del Govern». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT