PUBLICITAT

Andorra la Vella

Petició de presó per intentar entrar cocaïna per la frontera espanyola

La dona va amagar-se un preservatiu amb 40 grams a les calces

Per Judith Sáez

Imatge de l’interior de la Nova Seu de la Justícia.
Imatge de l’interior de la Nova Seu de la Justícia. | El Periòdic.

La fiscalia va sol·licitar quatre anys de presó, una multa de 4.000 euros i una sanció de 400 euros més, per a una dona que va intentar passar més de 40 grams de cocaïna amagada a la zona dels seus genitals per la frontera del riu Runer, el passat 20 de desembre. Els efectius del Cos de la Policia del Departament de Fronteres van descobrir-la quan estaven desenvolupant un control rutinari de documentació amb el suport de dos gossos rastrejadors que van marcar insistentment la part íntima de la dona. Els animals també van marcar «com a punt calent» la caixa de fusibles del motor del cotxe, on es va determinar presència del tòxic.

Durant la vista oral celebrada ahir davant del Tribunal de Corts, l’acusada va manifestar que la droga, amagada en un preservatiu, la va obtenir per consum propi, per això, la defensa va demanar que «es deixi sortir immediatament» la seva clienta de presó, tot assenyalant que no hi ha proves ni «s’acredita» un delicte major per tràfic d’estupefaents, tal com ho va considerar el fiscal. En aquest sentit, la lletrada de la processada, que fa un any que es troba a presó, va reclamar dos anys d’arrest, un d’aquests ferm; que la multa pel delicte continuat de consum de tòxics no superi els 1.000 euros, i que la sanció per una contravenció penal per consum sigui de 100. En aquesta línia, va demanar al tribunal que considerés «la manca d’antecedents de l’acusada, el seu penediment i la seva rehabilitació», així com el decomís del seu vehicle, ja que «el necessita per anar a treballar i fer vida normal quan surti del centre penitenciari». La dona té una empresa des de fa 20 anys.

Els fets es remunten a finals de l’any passat, malgrat que l’arrestada va reconèixer durant el judici que va provar la cocaïna fa cinc anys per primera vegada i augmentar-ne el consum fa un. En especial, durant els caps de setmana, tot i que la primera versió que va declarar a la Policia va ser que era «consumidora esporàdica» i no n’havia comprat mai. «Em feia vergonya dir que consumia de tres a sis grams per setmana», va exposar l’acusada de 45 anys, que va afegir que a més «hi havia agents que coneixia de tota la vida». Segons va matisar la dona, ningú coneixia la seva addicció a aquest tipus de substància i va assegurar que «ho feia amagada» per «evadir-se i sentir-se de manera diferent» davant una crisi emocional generada per una situació familiar, laboral i sentimental complicada.

En aquest punt, va ser quan la presa va accedir a comprar a un conegut, que es va trobar a Barcelona, 20 grams de cocaïna per 1.200 euros que ell li portaria a la Seu d’Urgell el 20 de desembre entre les 19.00 hores i les 20.00 hores. Tot i això, «al final em va dir que havien de ser 40 grams», va constatar la dona, que afirma que «en aquell moment tenia ansietat i només vaig pensar a agafar-la». Finalment, va pagar 2.000 euros, dels quals 800 ja els hi hauria anticipat durant la primera trobada a la capital catalana. «Em vaig gastar els diners de les compres de Nadal i que anava a gastar al Mercadona aquell dia», va concloure la processada. Davant l’exposició, el fiscal va dubtar del fet que el venedor li proporcionés un preservatiu per transportar la droga, que la dona va declarar haver-se guardat «a les calces» i que, segons l’agent de la Policia que va realitzar-li l’escorcoll íntegre, «va embolicar i llençar a la brossa»: «no sé com s’ho va treure» l’acusada, va apuntar l’agent.

Per part dels professionals de la salut de la presó, es va corroborar que la dona era drogodependent, ja que va patir síndrome d’abstinència moderada i que actualment rebutja el consum. «Està millor, més sanejada», deien. Ha recuperat 11 quilos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT